Jurnaliştii Politico au relatat că fostul primar newyorkez Rudy Giuliani ar putea să se găsească într-un conflict de interese dacă este numit în poziţia de secretar de stat de către Donald Trump. În acest sens, consilierul miliardarului republican a încasat comisioare uriaşe pentru consultanţa oferită unor executive străine în ultimii ani, fiind într-o situaţie mult mai gravă decât scandalul Clinton Foundation.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rudy Giuliani a câştigat milioane de dolari, după ce a părăsit primăria newyorkeză, din comisioanele primite pentru serviciile de avocat şi consultant juridic prestate pentru o serie de clienţi controversaţi din punct de vedere al politicii externe a Statelor Unite. În 2007, Giuliani lua în considerare o cursă prezidenţială, însă s-a retras ca urmare a problemelor etice reprezentate de serviciile de consultanţă prestate pentru clienţii internaţionali.

Însă, problemele etice ale fostului primar newyorkez sunt eclipsate cu uşurinţă de aranjamentele dubioase din afacerile făcute de Donald Trump.

Rudy Giuliani face parte din echipa de tranziţie a miliardarului republican şi este favorit pentru poziţia de secretar de stat. Tocmai această poziţie ar putea să reprezinte o ameninţare directă la promisiunea lui Donald Trump de a elimina corupţia de la Washington. 

De asemenea, preşedintele ales a declarat că le va interzice membrilor administraţiei sale să facă lobby pentru executive străine.

În 2011, o formaţiune politică iraniană exilată l-a plătit pe Rudy Giuliani pentru a ţine un discurs la Washington. În respectivul discurs, primarul newyorkez a cerut Departamentului de Stat eliminarea din lista organizaţiilor teroriste a formaţiunii Mujahedin e-Khalq (MEK). 

MEK a plătit mai mulţi politicieni americani pentru a face lobby în numele formaţiunii, iar în urmă cu patru ani au reuşit să iasă de pe lista organizaţiilor teroriste.

Giuliani Partners a prestat servicii de consultanţă cu privire la securitatea sondelor de extragere a gazului natural deţinute de compania petrolieră de stat a Qatarului. Naţiunea arabă este aliată cu Statele Unite şi găzduieşte o bază militară americană masivă, dar anterior a împiedicat tentativele de arestarea ale lui Khalid Sheikh Mohammad. Acesta din urmă a participat la organizarea atentatelor de la World Trade Center.

Între timp, o altă companie a fostului primar newyorkez a prestat servicii de consultanţă în securitate pentru un proiect din Singapore. În respectivul proiect era implicat şi un mogul apropiat regimului nord-coreean, care este considerat un membru al crimei organizate de către Washington.

De asemenea, o firmă de avocatură în care era implicat Rudy Giuliani a făcut lobby pe lângă autorităţile texane pentru Cigo. Această firmă este o subsidiară a companiei petroliere a Venezueleie, care era controlată în acel moment de fostul preşedinte Hugo Chavez. Firma de avocatură a prestat servicii şi pentru ministrul Petrolului din Arabia Saudită.

În 2007, Rudy Giuliani a declarat că ar avea o avere cuprinsă între 18,1 şi 70,4 milioane de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.