Poliţia olandeză l-a arestat pe presupusul şef al unuia dintre cele mai mari carteluri de droguri din lume, Tse Chi Lop, cetăţean canadian originar din China, pe numele căruia Australia a emis un mandat, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tse Chi Lop este crezut că e şeful The Company, care domină în Asia o piaţă ilegală de droguri în valoare de 70 de miliarde de dolari.

Listat drept unul dintre cei mai căutaţi fugari din lume, Tse a fost reţinut pe aeroportul Schipol din Amsterdam.

Australia va cere extrădarea lui pentru a-l aduce în faţa justiţiei.

Poliţia Federală din Australia consideră că The Company, cunoscut şi ca Sam Gor Syndicate, este responsabil pentru până la 70% din totalul drogurilor ilegale care intră în ţară.

Tse, în vârstă de 56 de ani, a fost comparat cu Joaquin "El Chapo" Guzman, lordul drogurilor din Mexic.

Poliţia australiană îl urmărea pe Tse de mai bine de zece ani până ca el să fie prins vineri, în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un zbor spre Canada.

Mandatul de arestare a fost emis în 2019, iar poliţia olandeză a acţionat la o notificare a Interpolului.

Reuters a publicat în 2019 o anchetă legat de Tse, în care el e descris ca „cel mai căutat om din Asia”. Agenţia de presă a citat estimări ONU - doar din vânzarea de metamfetamine, sindicatul a obţinut în 2018 venituri de până la 17 miliarde de dolari.

Eforturile de a-l aresta pe Tse, Operaţiunea Kungur, au implicat aproximativ 20 de agenţi de pe mai multe continente. În ultimii ani, Tse a trăit în Macau, Hong Kong şi Taiwan. El a mai petrecut 9 ani în închisoare, după ce a fost arestat pentru trafic de droguri în SUA, în anii 1990.

Presa australiană a descris arestarea lui de acum drept „cea mai importantă” pentru poliţia federală a ţării din ultimele două decenii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.