Poliţia din Franţa a organizat joi un protest, cu întreruperi de activitate şi demonstraţii pentru a cere salarii şi condiţii mai bune de muncă în timpul Jocurilor Olimpice din această vară, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe sindicate din poliţie, în frunte cu cele mai mari două, Alliance şi Unsa Police, au declarat că ar trebui să existe prime de până la 2.000 de euro, precum şi garanţii pentru concediile de odihnă şi sprijin pentru îngrijirea copiilor pentru poliţişti în această vară.

Decizia a fost luată după ce un sindicat a primit detalii de la Ministerul de Interne care sugerează că fiecare poliţist din Franţa va fi mobilizat în cele două săptămâni ale Jocurilor Olimpice, între 24 iulie şi 11 august, şi nu va avea voie să îşi ia concediu în această perioadă.

Poliţiştii francezi ar avea dreptul la un concediu de odihnă de 10 zile în total, între 15 iunie şi 15 septembrie, dar în rest trebuie să fie la datorie.

Mulţi poliţişti regionali se aşteaptă să fie mutaţi la Paris pentru Jocurile Olimpice şi doresc asigurări în ceea ce priveşte cazarea şi orele de lucru.

Astfel, poliţiştii aflaţi la datorie miercuri seară au început să se mobilizeze în faţa unor secţii. Sindicatele au cerut "activitate minimă" pentru joi - să răspundă la apeluri, inclusiv la urgenţe, dar fără a ieşi în patrularea standard.

Sylvain André, de la sindicatul de poliţie Alliance din Strasbourg, a declarat pentru France Inter: "Astăzi nu există încă niciun detaliu, cu excepţia faptului că 100% din poliţie va lucra între 24 iulie şi 11 august şi ştim că un contingent local va fi mutat de la Strasbourg la Paris, aproximativ 30% din personal. Aşadar, dorim măsuri privind îngrijirea copiilor, deoarece colegii au copii de care trebuie să se ocupe; vor fi vacanţele şcolare. De asemenea, (avem nevoie de detalii despre) locuinţe şi logistică. Trebuie să ştim: vom putea să ne luăm concedii? Au spus 10 zile, dar nu ştim dacă vom putea lua toate aceste zile odată. În 2023 am avut un an excepţional, cu revolte în iunie. De la atacurile (teroriste) din 2015, a fost criza vestelor galbene, criza Covid, toate reformele, legea pensiilor, când a trebuit să fie mobilizat un maxim de poliţie. Poliţia se întreabă acum când se va putea odihni?", a arătat liderul sindical.

Sindicatele s-au întâlnit cu ministrul de interne, Gérald Darmanin. O sursă din anturajul lui Darmanin a declarat pentru Agenţia France-Presse că măsurile de sprijin pentru poliţie vor fi finalizate până la sfârşitul acestei luni. Sursa a declarat că discuţiile privind remunerarea şi ajutorul pentru îngrijirea copiilor au fost "constructive". Până la 500 de milioane de euro ar putea fi puse deoparte pentru a rezolva această problemă.

Sindicatul Alliance a declarat că acţiunea de joi a fost un prim pas şi că ar putea avea loc şi alte acţiuni pe măsură ce negocierile continuă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.