Poliţia din Londra a anunţat luni că anchetează cu privire la ”posibile încălcări ale regulilor împotriva covid-19” la mai multe petreceri organizate la reşedinţa premierului britanic Boris Johnson în timpul unor carantine (partugate), care se află la originea unei crize grave ce ar putea conduce la o debarcare a acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Metropolitan Police din Londrta (Met) era criticată din cauză că a întârziat să reacţioneze faţă de dezvăluiri care s-au succedat în ultmele săptămâni cu privire la petreceri în grădină, petreceri de despărţire şi de zile de naştere la vârful puterii britanice, în timp ce britanicii erau obligaţi să-şi restrângă drastic contactele.

Într-o audiere în Consliul Muncipal al Londrei, şefa Met Cressida Dick a anunţat că poliţia ”anchetează în prezent cu privire la un anumit număr de evenimente” atât pe Downing Street, la reşedinţa premierului, cât şi pe Whitehall, strada pe care se află administraţia, cu privire la ”încălcări ale regulilor” anticovid.

”Pot să confrm că Met (Poliţia din Londra) anchetează în prezent cu privire la un anumit număr de evenimente care au avut loc pe Downing Street şi la Whitehall în ultimii doi ani, în legătură cu posibile încălcări ale regulilor împotriva covid-19”, a anunţat ea în această audiere.

Cressida Dick a precizat că maimulte alte evenimente au fost ”examinate”, dar sunt considerate ca neţinând de o anchetă penală.

”Faptul că anchetăm acum nu înseamnă, bineînţels, că vor fi date neapărat amenzi în fiecare caz şi fiecărei persoane implicate”, a subliniat ea.

Boris Johnson, în vârstă de 57 de ani, acuzat cu privire la o sere de petreceri pe Downing Street în plină carantină, se confrntă cu cea mai gravă criză de la instalarea sa triumfală la putere, în 2019.

Îndemnat să demisioneze, inclusiv în tabăra sa, el a amânat deocamdată problema până la publicarea raportului unei anchete interne, efectuată de către funcţionara de rang înalt Sue Gray.

Aceasată anchetă ”continuă”, iar contacte au loc cu poliţia, a anunţat într-un comunicat Cabinet Office, agenţia interministerialăcare supervizează aceste invstigaţii.

JOHNSON, ACUZAT CĂ A PARTICIPAT LA O PETRECERE DE ZUA SA ÎN TMPUL CARANTINEI

Premierul britanic Boris Johnson - care a scăpat pentru moment unei moţiuni de cenzură în Partidul Conservator, şi-a sărbătorit ziua împreună cu apropiaţi, în pofida regulilor antcovid aflate atunci în vigoare, a dezvăluit luni postul de televiziune iTV, noi acuzaţii copleşitoare pentru liderul conservator, criticat deja din cauza unor petreceri la Downing Street.

Potrivit iTV, Boris Johnson a participat la această petrecere organizată de către soţia sa, Carrie, la 19 iunie 2020, după-amiaza, în prima carantină, în pofida faptului că astfel de adunări erau interzise atunci.

Până la 30 de persoane ar fi participat la petrecere, inclusiv arhitecta de interior Lulu Lytle, însărcinată să efectueze costisitoare renovare a apartamentului lui Boris Johnson de pe Downing Street, cu o finanţare controversată.

”MAI PUŢIN DE ZECE MINUTE”

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Guvernului, Boris Johnson ar fi participat ”mai puţin de zece minute” la această adunare a colaboratorilor săi.

ITV dezvăluie că prieteni de familie ai lui Johnson ar fi participat la un alt eveniment, organizat în seara lui 19 iunie, la etajul reşedinţei premierului.

Serviciile acestuia dezmint. ”Este complet fals. Conform regulilor de atunci, premierul a primit un mic nunăr de membriai familiei sale, afară, în acea seară”, afirmă Guvernul.

Furia provocată de aceste petreceri, care au avut loc în timp ce populaţia era obligată să-şi reducă drastic interacţiunile, a condus la o scădere a popularităţii lui Johnson în sondaje.

Însă şeful Guvernului a scăpat pentru moment unui vot de cenzură în cadrul Partidului său Conservator şi trimite la concluzii ale uneianchete interne efectuată de către funcţionara de rang înalt Sue Gray, care urmează să fie publicate în curând.

Un fost influent consilier al lui Boris Johnson, Dominic Cummings, a refuzat să fie audiat în cadrul acestei anchete.

El a declarat că dacă ar fi acceptat, ”premierul ar fi inventat poveşti absurde”. Astfel, a depus mărturie în scris.

Dominic Cummings, care-l atacă frecvent pe fostul său şef după ce s-au despărţit în 2020 într-un context de lupte aprige, a avertizat că şi ”alte poveşti prejudiciabile” vor apărea dacă premierul nu demisionează.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.