Poliţia din Hong Kong s-a ciocnit duminică cu protestatarii şi a tras cu gaze lacrimogene în diverse locuri din insulă, în timpul celui de-al zecelea weekend de proteste, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin nouă oameni, cu vârste cuprinse între 17 şi 59 de ani, au fost răniţi în timpul protestelor, potrivit Departamentului pentru Servicii de Informaţii din Hong Kong.

Un bărbat este în stare gravă, iar altul este în stare stabilă, potrivit departamentului. Alţi patru bărbaţi şi alte trei femei au fost externaţi din spital.

Un protestatar pro-democraţie a fost reţinut de poliţie.

Echipe ale CNN au asistat în mai multe locuri la ridicarea unui steag negru de către poliţie, care este un avertisment pentru utilizarea gazelor lacrimogene. Poliţia s-a aşezat în formaţie, iar apoi a tras cu gaze lacrimogene în mulţime, în încercarea de a o dispersa.

Iniţial, protestatarii s-au adunat în Victoria Park pentru o demonstraţie ”autorizată”. Pe măsură ce s-au răspândit în zonele din jur, poliţia a susţinut să manifestează ilegal şi le-au cerut să se disperseze.

Potrivit poliţiei, demonstranţii au construit baricade pe Hennessy Road şi au aruncat proiectile cu benzină către poliţişti.

O declaraţie a poliţiei a ”condamnat actele violente ale protestatarilor”.

”Locuitorii din zonă sunt sfătuiţi să se informeze cu cele mai actuale informaţii, să ţină ferestrele închise şi să stea în case”, a cerut poliţia în comunicat.

Între timp, mii de activişti şi-au continuat şederea din ultimele trei zile în aeroportul internaţional din Hong Kong.

Peotestatarii au aruncat înapoi gaze lacrimogene trase de poliţie, în timpul unei demonstraţii din districtul Sham Shui Po care a avut loc duminică.

Protestul avea rolul să fie unul paşnic şi nu a provocat perturbări majore. Demonstranţii au împărţit pliante prin care şi-au explicat cererile. În schimb, China a emis o interdicţie pentru angajaţii Cathay Pacific Airways care au participat la demonstraţii.

Hong Kong a intrat în haos din cauza unui proiect de lege controversat care ar fi permis extrădările din oraş în China continentală pentru a fi judecaţi.

Proiectul a fost anulat, dar protestatarii nu dau semne că s-ar calma. În schimb, protestele au evoluat într-o serie de solicitări, între care mai multă democraţie şi anchetarea brutalităţii poliţiei.

Până în prezent au fost arestaţi 600 de oameni, pentru delicte de la ”participare la o revoltă”, adunare ilegală, atacarea ofiţerilor de poliţie, opoziţia la arestare şi posesia de arme.

Joia trecută, Statele Unite au emis o atenţionare de călătorie în Hong Kong, cerând călătorilor să fie precauţi din cauza protestelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.