Un avion de lută al regimului sirian a fost doborât marţi de armata turcă în provincia Idleb, în Siria, unde confruntări armate violente au loc între militarii celor două ţări, a anunţat un ONG, care precizează că pilotul avionului a murit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este al treilea avion aparţinând armatei siriene distrus de duminică de către aviaţia turcă, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Armata siriană a doborât, la rândul ei, potrivit agenţiei siriene oficiale de presă Sana, o dronă turcă în apropiere de Saraqeb, în sudul provinciei Idleb, ultimul mare bastion rebel şi jihadist, situat în nord-vestul acestei ţări aflate în război.

Potrivit SOHR, avionul sirian a fost doborât de către un avion de tip F-16 turc şi s-a prăbuşit în rgiuni aflate sub controlul regimului, în sudul provinciei Idleb.

Pilotul s-a catapultat, însă a murit, a adăugat ONG-ul, care nu era în măsură să spună dacă a murit din cauza catapultării sau dacă a fost ucis de insurgenţi. Trupul neînsufeţit a fost găsit mutilat în regiunea Deir Sunbol, aflată sub controlul rebelilor, potrivit SOHR.

Sana a confirmat ”prăbuşirea” unui avion de luptă vizat de forţe turce, dar nu a precizat soarta echipajului.

La Ankara, Ministerul Apărării a anunţat că, ”în cadrul Operaţiunii «Scutul Primăverii», care continuă cu succes, un avion (de tip) L-39 aparţinând regimului (sirian) a fost doborât”.

Turcia, care susţine anumite grupări rebele, desfăşoară militari în Siria vecină, în principal în provincia Idleb, ultimul mare bastion jihadist şi rebel pe care regimul lui Bashar al-Assad vrea să-l recucerească.

Duminică, Turcia a anunţat că lansează o ofensivă împotriva regimului în această provincie, după ce a suferit pierderi importante în aceasta. Peste 30 de militari turci au fost uciţi săptămâna trecută în atacuri aeriene atribuite de Ankara regimului al-Assad.

Potrivit SOHR, 119 militari sirieni şi 20 de combatanţi lioali regimului au fost ucişi în bombardamente turce de joi.

Regimul lui Bashar al-Assad s-a declarat luni hotărât să respingă ofensiva turcă.

Cu ajutorul aliatului rus, regimul şi-a reluat în decembrie ofensiva împotriva regiunii Idleb şi a recucerit jumătate din provincie, potrivit SOHR.

Ofensiva a determinat aproape un milion de civilii să fugă din calea violenţelor, potrivit ONU, iar în ea au fost uciţi peste 470 de civili, potrivit SOHR.

Marţi, cel puţin nouă civili - inclusiv cinci copii - au fost ucişi în explozia unei rachete trase de către regim asupra oraşului Idleb, aflat sub controlul puternicei grupări jihadiste Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta aripă siriană Al-Qaida), porivit SOHR.

O rachetă de tip sol-sol aparţinând armatei siriene a fost trasă într-un cartier al oraşului, capitala procinciei cu acelaşi nume.

CĂŞTILE ALBE CER O ZONĂ DE EXCLUDERE AERIANĂ ÎN IDLEB

Şeful Căştilor Albe siriene Raed Saleh a cerut luni instaurarea unei zine de excludere aeriană la Idleb, în vederea protejării civililor, din care aproape un milion au fugit către frontiera cu Turcia.

”Cerem o mobilizare internaţională în vederea protejării civililor la frontieră şi în interiorul Siriei”, a declarat Saleh pentru AFP la Paris.

”Ceea ce cerem este excluderea aeriană în zone vizate. Asta va împiedica aviaţia militară să bombardeze”, a adăugat el, referindu-se la atacuri aeriene ale regimului de la Damas şi aliatului său rus.

Căştile Albe sunt salvatori voluntari în zone rebele. Este vorba despre aproximativ 3.000 de voluntari. În total 282 dintre ei au murit, însă organizaţia a salvat 120.000 de persoane dintre dărâmături de la sfârşitul lui 2012, a precizat Raed Saleh. Ei sunt acuzaţi de Damasc şi Moscova de faptul că-i susţin pe rebeli.

Raed Saleh a denunţat ”bombardamente sistematice ale spitalelor, centrelor Căştilor Albe şi şcolilor” în Idleb, pe care al-Assad încearcă  să-l recucerească printr-o ofensivă sângeroasă din decembrie.

”Avem 200.000 de persoane fără niciun refugiu. Ele dorm pestradă sau în maşină”, în condiţii de iarnă ”dezastruoase”, a deplâns el. ”Recent au murit 14oameni din cauza frigului”, a spus el.

Declanşat în 2011, Războiul din Siria s-a soldat cu peste 380.000 de morţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.