Presa nord-coreeană a difuzat din nou, miercuri, fotografii enigmatice în care Kim Jong Un apare călare pe un cal alb, în zăpadă, pe un munte sacru din peninsulă, o regie eminamente simbolică în opinia unor experţi, care se întrec în speculalţii pe tema semnificaţiei acestor imagini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii specialişti în regimul izolat afirmă că vizitele dictatorului nord-coreean pe Muntele Paektu - leagănul legendar al poporului coreean - prevestesc un anunţ politic major. El a fost forografiat în octombrie pe un cal alb, pe acest vulcan adormit, la frontiera cu China.

Difuzarea acestor imagini are loc în contextul în care negocierile în dosarul nuclear cu Statele Unite se află în impas. Phenianul a dat Washingtonului ultimatum până la sfârşitul anului să-i facă concesii.

Kim Jong Un a fost fotografiat în fruntea unui grup de cavaleri, într-o pădure înzăpezită, în aproiere de Muntele Paktu.

În grup poate fi recunoscută soţia sa, Ri Sol Ju, potrivit fotografiilor difuzate de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

”URMĂ SACRĂ” ÎN ZĂPADĂ

Simbolica acestui munte rezidă în faptul că el ar fi locul naşterii legendare a regelui Tangun, nepotul Cerului şi fondatorul primului regat coreean.

Însă, propaganda nord-coreeană situează naşterea tatălui lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, fiul şi succesorul fondatorului regimului Kim Il Sung, într-o tabără secretă a gherilei pe care o conducea tatăl său împotriva ocupantului japonez.

Această teză este amplu contestată de către istorici, care consideră că Kim Jong Il s-a născut în satul siberian Viaţkoie, la 16 februarie 1941, cu un an mai devreme de data avansată de Phenian.

Cu toate acestea, Kim Jong Un a vizitat mai multe locuri istorice, potrivit KCNA, care adaugă că el a lăsat ”o urmă sacră în locurile bătăliei revoluţionare”, în ”zăpada virgină, (înaltă) până la genunchi”.

Agenţia a difuat totodată noi imagini în care dictatorul, care poartă un palton maro cu un guler de blană, apare pe Muntele Paktu, unde a fost în octombrie.

Unii experţi văd în aceste imagini, într-un loc embelamtic, foarte încărcat istoric, drept o modalitate de reafirmare a leadershipului şi legitimităţii lui Kim.

El îl vizitează o dată, de două ori pe an, iar aceste vizite anunţă, uneori, un viraj politic.

El l-a vizitat în noiembrie 2013, înaintea epurării care a antrenat căderea puternicului său unchi Jang Song Thaek. El a urcat muntele în decembrie 2017, cu puţin înainte de începerea destinderii în peninsulă care a condus la summitul său istoric cu preşedintele american Donald Trump din iunie 2018 în Singapore.

Marţi, presa oficială a anunţat inaugurarea unui proiect al unui nou oraş, Samjiyon, un şantier pe care Phenianul îl prezintă ca pe o ilustrare a rezistenţei nord-coreene faţă de sancţiunile internaţionale. Iar aceste vizite ale lui Kim intervin în timp ce ultimatumul nord-coreean în dosarul nuclear este pe punctul să expire.

”SIMBOL AL REZISTENŢEI”

Kim Jong Un urmează să-şi susţină la 1 ianuarie foarte aşteptatul discurs de Anul Nou.

Negocierile în dosarul nuclear se află într-un punct mort, în urma fiascoului celui de-al doilea summit Trump/Kim, în februarie, la Hanoi.

În urmă cu câteva zile, KCNA publica declaraţii ale ministrului nord-coreean de Externe Ri Thae Song, potrivit cărora ”cadoul de Crăciun pe care-l vor primi Statele Unite va depinde în întregime de decizia Statelor Unite”.

Miercuri, agenţia a anunţat că Comitetul Central al Partidului Muncitorilor din Coreea (unic) se reuneşte la sfârşitul lunii, ”pentru a discuta despre subiecte cruciale legate de necesităţile dezvoltării Revoluţiei coreene şi schimbările intervenite în Coreea şi în străinătate”.

În anumite imagini, Kim poartă un impermeabil de piele neagră, asemănător celui pe care l-a purtat recent, la inaugurarea sanţierului din Samjiyon.

Un transfug din Nord, cercetătorul Ahn Chan-il spune că alegerea vestimentară a lui Kim ar putea să reflecte înăsprirea poziţiei sale diplomatice.

”Pielea simbolizează rezistenţa la orice probă a Nordului”, a declarat el pentru AFP.

Trimitearea la rezistenţa bunicului său în faţa japonezilor este un mesaj adresat nord-coreenilor, cărora le spune că ”descendentul său Kim Jong Un este capabil să facă acelaşi lucru, de această dată împotriva Statelor Unite”, continuă el.

”Un scenariu posibil este ca Phenianul să se alinieze complet în spatele Beijingului”, apreciază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.