Un petrolier a luat foc în Golful Aden, rebelii Houthi declarând că l-au lovit cu o rachetă, a confirmat operatorul Trafigura, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mişcarea Houthi din Yemen a declarat că a vizat vineri seara nava Marlin Luanda, care naviga sub pavilionul Insulelor Marshall. Purtătorul de cuvânt al armatei houthi, Yaha Sarea, a declarat că grupul a folosit "o serie de rachete navale adecvate", iar atacul de vineri a fost "direct".

Compania Trafigura, care operează petrolierul, a confirmat că nava a fost lovită, iar nave militare erau pe drum pentru a oferi asistenţă. Trafigura a declarat pentru BBC că lovitura a provocat un incendiu la unul dintre rezervoarele vasului şi că se folosesc echipamente de stingere a incendiilor pentru a-l limita.  "Echipamentul de stingere a incendiilor de la bord este în curs de desfăşurare pentru a suprima şi controla incendiul provocat într-un rezervor de marfă de pe partea de tribord", a declarat un purtător de cuvânt al Trafigura. "Siguranţa echipajului este principala noastră prioritate. Rămânem în contact cu nava şi monitorizăm cu atenţie situaţia", a declarat Trafigura.

Oficiali americani au declarat pentru CBS că o navă din apropiere a răspuns la semnalul de ajutor al petrolierului şi că nu există răniţi.

UK Maritime Trade Operations (UKMTO) a declarat că incidentul a avut loc la 60 de mile nautice sud-est de Aden. UKMTO a declarat că autorităţile au fost informate şi răspund la ultimul atac şi a avertizat alte nave să treacă în zonă cu prudenţă şi să raporteze orice activitate suspectă.

Acesta este cel mai recent atac al mişcării Houthi asupra transportului maritim comercial din Marea Roşie şi din jurul acesteia.

Din noiembrie, Houthi, susţinuţi de Iran, au lansat zeci de atacuri asupra navelor comerciale care circulă prin Marea Roşie, una dintre cele mai aglomerate rute de transport maritim din lume, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, unde Israelul luptă împotriva Hamas.

SUA şi Marea Britanie au lansat atacuri aeriene asupra grupării din Yemen ca răspuns la atacurile acesteia, ceea ce i-a determinat pe militanţi să avertizeze că îşi vor intensifica atacurile asupra transportului maritim.

De asemenea, Marea Britanie şi SUA au pus grupul militant susţinut de Iran sub sancţiuni pentru a-i reduce resursele financiare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.