În Uniunea Europeană a început trecerea peste liniile roşii, deoarece comunitatea a ignorat complet dreptul de decizie al Ungariei şi a alocat încă 1,4 miliarde de euro pentru finanţarea livrărilor de arme, totodată s-a înaintat o propunere de a trimite instructori militari în Ucraina, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Luxemburg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
La conferinţa de presă susţinută în pauza Consiliului de Afaceri Externe al Uniunii Europene, şeful diplomaţiei ungare a relatat că deşi cele mai multe guverne pro-război „au eşuat sever” la alegeri, nu numai că se continuă cu „isteria războiului”, ci s-a şi trecut la o nouă viteză, „voinţa poporului fiind desconsiderată şi în continuare”.

Oficialul ungar a informat cu privire la anunţul potrivit căruia în ciuda faptului că Ungaria nu este de acord cu acest lucru, încă 1,4 miliarde de euro din Instrumentul European de Pace vor fi folosiţi pentru livrări de arme către Ucraina, relatează MTI.

„Aceşti 1,4 miliarde de euro reprezintă, practic, suma veniturilor din bunurile ruseşti sechestrate sau îngheţate, iar întrucât Ungaria s-a abţinut de la primul vot privind utilizarea acestora, serviciul juridic al consiliului, cei de la Bruxelles, birocraţii şi unele state membre au considerat că acest lucru reprezintă un fundament suficient pentru a nesocoti dreptul de decizie al Ungariei, astfel că au ignorat poziţia Ungariei şi au decis să folosească 1,4 miliarde de euro din Instrumentul european de pace pentru a finanţa noi livrări de arme către Ucraina”, a spus Szijjártó.

„Aceasta este, în mod clar, o linie roşie. În trecut nu a existat, niciodată, o încălcare, o nesocotire atât de neruşinată a regulilor europene comune. Mai mult decât atât, regulile europene sunt încălcate tocmai de cei care susţin cu voce puternică procedurile statului de drept şi vorbesc despre punerea în pericol a valorilor democratice”, a continuat ministrul ungar de externe.

Péter Szijjártó a subliniat că se pare că UE doreşte să şi continue să treacă peste liniile roşii, fapt dovedit de faptul că Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate a venit, de această dată, cu o propunere în baza căreia antrenarea militarilor ucraineni ar putea avea loc şi pe teritoriul Ucrainei, nu numai în alte ţări.

În final, ministrul a menţionat şi că a fost din nou supus unei presiuni enorme pentru ca Ungaria să contribuie la eliberarea a aproximativ 6,5 miliarde de euro din Instrumentul european de pace, pentru noi transporturi de arme către Ucraina.

Politicianul maghiar a relatat: a reiterat că până când autorităţile ucrainene nu vor înceta să discrimineze companiile maghiare, nu poate fi vorba de acest lucru.

În cele din urmă, Péter Szijjártó a spus că din acest punct de vedere sosesc veşti din ce în ce mai proaste, de exemplu, se doreşte retragerea unei părţi a licenţelor de distribuţie Richter, iar autorităţile ucrainene ar putea lucra şi la o nouă listă neagră „a companiilor care sprijină războiul”, ocazie cu care firmele maghiare pot fi luaţi din nou în colimator.


 

 

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.