Mesaje de solidaritate din partea britanicilor au fost agăţate de vitrina distrusă a magazinului românesc din Norwich, care a fost vizat de un atac cu torţe incendiare în primele ore ale zilei de vineri, pe fondul atitudinilor rasiste care zguduie Marea Britanie după votul pentru ieşirea din Uniunea Europeană, scrie publicaţia Estern Daily Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Britanicii s-au adunat sâmbătă de-a lungul străzii Magdalen din Norwich, pentru a-şi arăta susţinerea pentru patronul român al cărui magazin a fost atacat.

Autorităţile sunt reticente în a da o declaraţie cu privire la motivele atacului, însă nu au eliminat posibilitatea unei motivaţii xenofobe.

Peste o sută de britanici au luat parte la marşul de solidaritate faţă de comunitatea de imigranţi din Norwich.

”Am avut o prezenţă fantastică şi este minunat să vezi câţi oameni sunt aici. Este foarte important să rămânem împreună pentru a le arăta imigranţilor că sunt bineveniţi în Norwich”, a declarat organizatorul Jan McLachlan.

Marşul de solidaritate a avut loc în ciuda vremii capricioase, iar sute de mesaje scrise, pe bucăţi de hârtie în formă de inimă, au fost lăsate în vitrina distrusă a magazinului.

Aceasta este doar una dintre iniţiativele care au avut loc după incendierea magazinului.

În numai câteva ore, peste 26.000 de lire sterline au fost adunate din donaţii.

Fiica proprietarului, Andreea Abraham, în vârstă de 23 de ani, a fost prezentă la marşul de solidaritate şi le-a mulţumit tuturor pentru susţinerea demonstrată.

”Am crezut că vor veni poate 10 sau 20 de oameni. Dar când am văzut toţi aceşti oameni, am fost surprinsă. Nu pot să cred. Este un lucru foarte bun, nu doar pentru noi, dar pentru toată lumea, să rămânem uniţi în aceste momente”.

Magazinul va rămâne, cel mai probabil, înschis în timpul săptămânii viitoare. Produsele au fost deteriorate, iar vitrina a fost acoperită cu un placaj de lemn, după ce atacatorii au aruncat cu o cărămidă în fereastră şi au pornit un foc în interiorul magazinului.

Autorităţile au susţinut că ancheta este în desfăşurare.

Ministerul Afacerilor Externe are în atenţie acest incident izolat, care ar putea fi considerat ca având caracter discriminatoriu.

În acest sens, prin intermediul Ambasadei României la Londra, MAE a solicitat autorităţilor britanice să clarifice această situaţie şi să prevină orice intensificare a tensiunilor sau a oricăror acte ostile la adresa cetăţenilor români din Marea Britanie”, informează MAE, care condamnă orice manifestare extremisă sau discriminatorie la adresa cetăţenilor români.

Totodată, ministerul mulţumeşte comunităţii de afaceri din oraşul bitanic, care s-a solidarizat cu familia de români afectată de incident.

”Statul român urmăreşte să prevină, prin cooperarea cu autorităţile britanice, o eventuală escaladare a acţiunilor de intimidare la adresa cetăţenilor români şi îndeamnă cetăţenii români care au cunoştinţă de astfel de incidente să informeze atât autorităţile britanice competente, cât şi Ambasada României la Londra”, mai transmite Ministerul Afacerilor Externe.

 Poliţia britanică a înregistrat o creştere cu peste 40% a numărului de infracţiuni rasiste în ultimele săptămâni ale lunii iunie, perioadă în care a avut loc referendumul privind apartenenţa la UE şi când campania s-a concentrat pe migraţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.