Peste două sute de cetăţeni thailandezi prinşi în luptele din nordul Myanmarului dintre soldaţii juntei şi grupurile armate ale minorităţilor etnice sunt evacuaţi în Thailanda prin China, a anunţat duminică Ministerul de Externe thailandez, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata din Myanmar, care a preluat puterea într-o lovitură de stat din 2021, pierde controlul mai multor oraşe şi avanposturi militare din întreaga ţară şi este depăşită de situaţie în părţi din nordul acesteia, în timp ce luptă cu cea mai mare ofensivă coordonată, lansată luna trecută de o alianţă de trei etnii, grupuri minoritare şi luptători pro-democraţie.

Ministerul de Externe thailandez a declarat că un grup de 266 de thailandezi şi un număr nespecificat de filipinezi şi singaporezi sunt evacuaţi din Laukkaing, în nordul statului Shan, la graniţa dintre Myanmar şi China, cu ajutorul autorităţilor din Myanmar.

Grupului i se va permite să intre în China şi apoi va zbura din oraşul chinez Kunming cu două zboruri charter către Bangkok, unde persoanele evacuate vor fi supuse controlului pentru trafic de persoane şi cazier judiciar, a declarat Ministerul de Externe.

Ministerul nu a specificat ora zborurilor de repatriere, dar a spus că grupul călătoreşte la graniţa cu China duminică.

Autorităţile thailandeze au spus mai devreme că unii oameni blocaţi în Myanmar au fost victime ale traficului de fiinţe umane, iar unii ar putea fi implicaţi în bande de fraudă în telecomunicaţii.

Asia de Sud-Est, inclusiv Myanmar, a devenit un hub pentru fraude prin telecomunicaţii şi alte fraude online, potrivit Naţiunilor Unite, cu sute de mii de persoane traficate de bande criminale şi forţate să lucreze în centre de escrocherie şi alte operaţiuni ilegale.

Evacuarea în China are loc la o zi după ce 41 de cetăţeni thailandezi au fost repatriaţi pe uscat înapoi în Thailanda, după o coordonare între autorităţile thailandeze şi armata Myanmar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.