Peste 70 de milioane de milioane de americani au votat deja, prin corespondenţă sau în persoană, cu o săptămână înainte de alegerile americane în care preşedintele în exerciţiu Donald Trump îl înfruntă pe democratul Joe Biden, iar democraţii înregistrează două treimi din voturile exprimate, însă alegătorii lui Trump recuperează puţin câte puţin acest avantaj, potrivit unor date compilate de către United States Election Project, publicate miercuri de cotidianul The New York Times (NYT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2016 au votat în total 138 de milioane de americani.

Aceste 70 de milioane de alegători care au votat anticipat reprezintă peste 50% din voturile exprimate în ultimele alegeri prezidenţiale.

Aceste voturi anticipate se explică prin criza cauzată de pandemia covid-19 şi prin frica faţă de întârzierea poştei.

Concret, statul Texas a înregistrat aproape 87% din voturile exprimate în 2016, North Carolina 72%, Georgia 71%, iar Florida două treimi. Wisconsinul şi Michiganul se apropie de 50%.

DEMOCRAŢII ÎN FRUNTE

Americanii afiliaţi taberei democrate au votat în majoritatea lor prin corespondenţă, în timp ce republicanii s-au dus la secţiile de votare.

Donald Trump s-a exprimat împotriva votului prin corespondenţă, apreciind că poate fi fraudat.

Pentru moment, democraţii îi devansează cu mutl pe republicani şi înregistrează două treimi din voturile deja înregistrate.

Însă alegătorii lui Donald Trump reduc, săptămână de săptămână, acest avantaj, la secţiile de votare.

Michael McDonald, administratorul United States Election Project, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Florida, ediţia din 2020 a alegerilor americane ar putea să mobilizeze mai mulţi alegători ca niciodată - 150 de milioane, reprezintând 65% din alegători, cel mai mai procent din 1908 încoace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.