Peste 57.000 de poliţişti şi soldaţi francezi au fost ”complet mobilizaţi” după uciderea unui ofiţer şi rănirea altor doi într-un atac de pe bulevardul Champs-Elysees, cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa, relatează Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacatorul înarmat a fost ucis într-un schimb de focuri cu forţele de ordine de pe Champs-Elysees, fiind identificat ulterior drept Karim Cheurfi (39 de ani).

De asemenea, autorităţile i-au percheziţionat apartamentul din suburbia pariziană Chelles şi au reţinut trei membri ai familiei lui Cheurfi.

Surse din rândul autorităţilor franceze au precizat că suspectul a fost condamnat în 2003 pentru tentativă de omor, după ce a deschis focul împotriva unor poliţişti din Franţa.

Karim Cheurfi a fost reţinut inclusiv în luna februarie pentru o serie de ameninţări împotriva forţelor de ordine, dar a fost eliberat după ce anchetatorii nu au reuşit să găsească dovezi împotriva sa.

Premierul Bernard Cazeneuve a declarat că peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi, precum şi 7.000 soldaţi au fost mobilizaţi pentru a evita orice incident de securitate înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

”Nimic nu trebuie să împiedice acest moment democratic, esenţial pentru ţara noastră”, a precizat Cazeneuve.

Prezidenţiabila Frontului Naţional a lansat în urma atacului un nou apel pentru expulzarea imediată a cetăţenilor străini monitorizaţi de serviciile de informaţii şi pentru restabilirea controalelor la graniţele Franţei.

Conservatorul Francois Fillon a precizat că lupta împotriva ”totalitarismului islamist” ar trebui să fie prioritatea următorului preşedinte de la palatul Elysee.

”Suntem în război, nu există nicio alternativă, suntem noi sau ei”, a declarat Fillon.

Emmanuel Macron a îndemnat în schimb la unitate şi a cerut francezilor să nu îngenuncheze în faţa fricii după atacul de pe Champs-Elysees.

Atacul armat a fost deja revendicat de către jihadiştii Statului Islamic.

Franţa se află în stare de urgenţă încă din 2015 şi s-a confruntat cu un val de atacuri islamiste, majoritatea comise de tineri care au crescut în Franţa şi Belgia. În total, peste 230 de oameni au fost ucise în atacuri teroriste din ultimii doi ani, cele mai sângeroase atacuri zguduit Paris şi Nisa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.