Peste 200 de persoane au fost rănite luni, pe Espalanada Moscheilor, în confruntări - aruncări cu pietre, gaze acromogene şi gloanţe de cauciuc - între palestinieni şi poliţişti israelieni, după un weekend de violenţe în Ierusalimul de Est, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma acestei escaladări, Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte luni pe tema situaţiei de la Ierusalim, la solicitarea Tunisiei.

Această intensificare a violenţelor coincide cu ”Ziua Ierusalimului”, care marchează, în calendarul ebraic, cucerirea Ierusalimului de Est de către Israel, un eveniment pătat adesea de ciocniri între israelieni şi palestinieni.

Mii de palestinieni au aruncat luni cu proiectile către forţe de ordine poziţionate pe Esplanada Moscheilor, pentru a controla accesul în al treilea cel mai sfânt loc musulman, totodată Muntele Templului al evreilor.

Semiluna Roşie palestiniană a anunţat că au fost rănite 215 persoane, iar 153 au fost spitalizate, dintre care patru în stare critică.

Poliţia israeliană a anunţat nouă răniţi în rândul său.

În apropiere de Esplanadă - locul uneor vechi tensiuni -, o maşină la bordul căreia se aflau israelieni, care a fost ţinta unor tiruri cu pietre, a pierdurt controlul şi a intrat în palestinieni, potrivit poliţiei şi unor imagini relizate de către un jurnalist la faţa locului.

După ce s-a oprit, maşina a fost atacată de mai multe persoane, care au au aruncat cu proiectile în pasageri, după care un poliţist le-a dispersat cu tiruri de avertisment în aer.

”LEGE, ORDINE”

Poliţia israeliană a anunţat că acţioneză cu scopul de a pune capăt violenţelor în Oraşul Vechi din Ierusalimul de Est - un sector palestinian ocupat de israel de peste o jumătate de secol.

”Nu vom lăsa extremişti să ameninţe securitatea publicului”, a avertizat poliţia.

Peste 200 de persoane - majoritatea palestinieni, dar şi poliţiştii israelieni - au fost rănite vineri seara în cele mai violente ciocniri de pe Espalanada Moscheilor din 2017 încoace.

Calmul a revenit sâmbătă şi duminică pe Esplanadă, însă ciocniri între palestinieni şi poliţişti israelieni au continuat, în alte sectoare din Ierusalimul de Est, soldate în total cu peste 100 de răniţi, potrivit Semilunei Roşii palestiniene.

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a avertizat duminică cu privire la faptul să Israelul ”va continua să asigure libertatea de cult, dar nu va autotiza revolte violente” şi ”va impune respectarea legii şi ordinii”.

Netanyahu a apărat totodată dezvoltarea coloniilor evreieşti în Ierusalimul de Est.

”Ierusalimul este capitala Israelului. Cum fiecare naţiune îşi construieşte capitala, noi avem dreptul să construim Ierusalimul. Este ceea ce am făcut şi ceea ce vom continua să facem”, a avertizat el.

Unul dintre vectorii tensiunilor la Ierusalimul de Est, în ultimele săptămâni, sunt patru familii palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah, ameninţate cu expulzarea în favoarea unor colonişti evrei.

APELURI LA REŢINERE

O audiere a Curţii Supreme israeliene în acest dosar, prevăzută şuni, a fost amânată ”având în vedere contextul actual”, a anunţat justiţia israeliană.

În Fâşia Gaza, o enclavă palestiniană în care la putere se află mişcarea islamistă Hamas, baloane incendiare şi proiectile au fost lansate către sudul Israelului vecin, în susţinere faţă de manifestaţii la Ierusalim.

Armata israeliană a anunţat că s-au tras şapte tiruri, duminică seara şi luni, din Făşia Gaza către sudul Israelului, dintre care două au fost interceptate de sistemul antirachetă Domul de Fier, oiar trei au căzut în zone nelocuite, fără să provoace victime ori pagube.

Ca represalii, tancuri israeliene au ”atacat posturi militare” aparţinând Hamas în Fâşia Gaza, a anunţat armata, care a închis punctul de trecere de la Erez, sinngurul prin care popiulaţia din Fâşia Gaza intra în Israel.

Statele Unite i-au îndemnat vineri atât pe israelieni, cât şi pe palestinieni, ”să pună capăt violenţei” şi şi-au exprimat înregijorarea faţă de ”posibila expulzare a unor gamiliipalestiniene din Sheikh Jarrah".

Emiratele Arabe unite (EAU), Bahrainul, Marocul şi Sudanul - ţări arabe care şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în ultima perioadă - şi-au exprimat ”îngrijorarea profundă” şi au îndemnat Israelul la calm.

Cvartetul în Orientul Mijlociu, din care fac parte Statele Unite, Rusia, ONU şi UE, a îndemnat Israelul să dea dovadă de ”reţinere”.

ONU, profund îngrijorată, îndeamnă Israelul la o ”reţinere maximă”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.