Peste 2,2 milioane de cetăţeni americani au semnat până în acest moment o petiţie prin care solicită colegiului electoral să ignore rezultatele alegerilor prezidenţiale şi să o numească în schimb pe Hillary Clinton, care a câştigat votul popular în Statele Unite, transmite Mediaite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Secretarul Clinton a câştigat votul popular şi ar trebui să fie preşedinte. Hillary a câştigat votul popular. Singurul motiv pentru care Trump a câştigat este existenţa colegiului electoral”, se arată în petiţia de pe Change.org

Petiţia a câştigat un număr mare de semnături după ce a fost distribuită de mai multe celebrităţi pe Twitter, inclusiv Lady Gaga.

Este posibil ca electorii să ignore voinţa statului care i-a desemnat şi să voteze pentru un alt preşedinte, întrucât nu există nicio legislaţie federală în acest sens. Însă rar se întâmplă aşa ceva. Ultimul elector care nu a respectat voinţa statului era reprezentant al Districtului Columbia. Acesta nu a depus niciun vot în anul 2000 pentru a protesta faţă de lipsa de reprezentare a districtului în Congres.

Însă, ultimul elector care a votat pentru o altă persoană era un reprezentant al statului Washington. Acesta a scris numele lui Ronald Reagan pe un buletin de vot din 1976, deşi prezidenţiabilul republican era Gerald Ford. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.