Peste 170.000 de persoane au defilat vineri pe străzile Tel Avivului, potrivit primăriei oraşului, pe muzică electronică şi cu steaguri multicolore, la cel mai mare Gay Pride din Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbaţi şi femei în ţinute colorate, uneori excentrice, au participat, pe o căldură extremă, la acest Marş al mândriei de a fi gay, dansând în jurul şi pe caruri alegorice care au străbătut arterele tel Avivului, un oraş considerat o rară ”oază” de toleranţă în regiune, au constatat jurnalişti AFP.

”Are menirea de a fi o luptă pentru drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), dar seamănă mai degrabă cu o sărbătoare, aşa că profit de sărbătoare”, a declarat AFP Liat Shana, în vârstă de 29 de ani, care purta o perucă verde.

”Este impotant să arătăm că există mulţi oameni care vor ca comunitatea gay să obţină drepturi şi că suntem egali”, subliniază Aviv Gal, în vârstă de 28 de ani, un educator.

Tel Aviv, unde primul Gay Pride a fost organizat în 1998, ”a fost întotdeauna şi va fi mereu o casă primitoare pentru toate persoanele transsexuale, lesbiene, queer şi non-binare. Aici ele vor conta întotdeauna, aici sunt mereu binevenite”, subliniază, într-un comunicat, primarul Ron Huldai.

Israelul este considerat o ţară progresistă în privinţa vizibilităţii şi egalităţii comunităţiiLGBT.

Căsătoria între persoane de acelaşi sex este imposibilă din cauza lipsei unei instituţii care să o efectueze - însă nu este ilegală - iar uniunea între persoane de acelaşi sex este recunoscută, în cazul în care a fost încheiată în străinătate.

Autorităţile israeliene promovează evenimente ca acesta, pentru a scoate în faţă imaginea unei ţări care respectă diferenţele şi pentru a favoriza turismul.

O parte a comunităţii LGBT acuză însă Israelul de o instrumentalizare a cauzei sale şi denunţă un ”pinkwashing” - o deturnare a englezescului ”whitewashing”, ”spălare” - care constă în a ascunde sub o imagine progresistă realităţile ţării, inclusiv conflictul israeliano-palestinian.

Mii de persoane au participat joi la a 20-a ediţie a Gay Pride la Ierusalim, sub un dispozitiv de supraveghere poliţienească puternic, în urma unor ameninţări la adresa organizatorilor.

În 2015, Ierusalimul a fost îndoliat de uciderea unei adolescente, înjunghiată de către un evreu ultra-ortodox.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.