Forţele israeliene au ucis sâmbătă 14 palestinieni în timpul unui raid în Cisiordania ocupată, iar un şofer de ambulanţă a fost omorât în timp ce mergea să preia răniţii dintr-un atac separat al coloniştilor evrei violenţi, au spus autorităţile palestiniene, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele israeliene au început un raid extins la primele ore ale zilei de vineri în zona Nur Shams, lângă oraşul palestinian Tulkarm, şi încă făceau schimb de focuri cu luptători înarmaţi, sâmbătă.

Au fost văzute vehicule militare israeliene în masă şi au avut loc rafale de focuri de armă, în timp ce cel puţin trei drone au fost observate deasupra Nur Shams, o zonă care găzduieşte refugiaţi şi descendenţii acestora din războiul din 1948, care a însoţit crearea statului Israel.

Brigăzile Tulkarm, care grupează forţe din numeroase facţiuni palestiniene, au declarat că luptătorii săi au făcut schimb de focuri cu forţele israeliene, sâmbătă.

Cisiordania, o zonă de aproximativ 100 km lungime şi 50 km lăţime, a fost în centrul conflictului israeliano-palestinian de când a fost ocupată de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu.

Războiul din Gaza a umbrit violenţa continuă în acest teritoriu, inclusiv raiduri regulate ale armatei asupra grupurilor militante, furiile coloniştilor evrei din satele palestiniene şi atacurile de stradă ale palestinienilor asupra israelienilor.

Mii de palestinieni au fost arestaţi şi sute ucişi în timpul operaţiunilor obişnuite ale armatei şi poliţiei israeliene de la începutul războiului din Gaza, cei mai mulţi membri ai unor grupuri armate, dar şi tineri care aruncă cu pietre şi civili neimplicaţi.

Sâmbătă, autorităţile palestiniene din domeniul sănătăţii au declarat că cel puţin 14 palestinieni, dintre care doi au fost identificaţi de surse şi oficiali palestinieni ca fiind un bărbat înarmat şi un băiat de 16 ani, au fost ucişi în timpul raidului, uelel dintre cele mai numeroase victime în Cisiordania în ultimele luni. Un alt bărbat a fost ucis vineri.

Armata israeliană a declarat că un număr de militanţi au fost ucişi sau arestaţi în timpul raidului şi că cel puţin patru soldaţi au fost răniţi în schimburi de focuri.

Într-un incident separat, Ministerul Sănătăţii palestinian a declarat că un şofer de ambulanţă în vârstă de 50 de ani a fost ucis de focuri de armă israeliene în apropierea satului Al-Sawiya, la sud de oraşul Nablus, în timp ce urma să preia persoane rănite în timpul atacului asupra satului.

Nu a fost imediat clar dacă a fost împuşcat de colonişti. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei.

ATACURILE DIN GAZA CONTINUĂ

În Gaza, unde luptele au continuat în ciuda retragerii majorităţii forţelor de luptă ale Israelului la începutul acestei luni, din zonele sudice, numărul morţilor a trecut de 34.000, au declarat sâmbătă autorităţile palestiniene din domeniul sănătăţii.

Atacurile israeliene au lovit oraşul Rafah din sud, unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni, precum şi Al-Nuseirat din centrul Gazei, unde au fost distruse cel puţin cinci case, şi zona Al-Jabalia din nord, au spus oficiali din domeniul sănătăţii şi presa Hamas.

În Rafah, un atac a lovit o casă şi a ucis un tată, o fiică şi o mamă însărcinată, au declarat Hamas şi mass-media palestiniene.

Medicii de la spitalul din Kuweiti au reuşit să salveze copilul, au spus medicii, făcându-l singurul membru supravieţuitor al familiei. Alţi cinci palestinieni au fost ucişi într-un atac aerian separat israelian asupra oraşului, înainte de miezul nopţii, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii.

Armata israeliană a declarat că trupele efectuează raiduri în centrul Gazei, unde au fost angajaţi în lupte strânse cu luptătorii palestinieni.

În total, atacurile israeliene în Gaza au ucis 37 de palestinieni şi au rănit 68 în ultimele 24 de ore, au declarat autorităţile palestiniene din domeniul sănătăţii.

Rafah este ultima zonă din Gaza în care forţele terestre israeliene nu au intrat într-un război de mai mult de şase luni menit să elimine gruparea islamistă Hamas care conduce enclava, după atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.200 de israelieni. si straini.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a confruntat cu o largă opoziţie internaţională faţă de planul de a ataca Rafah, unde armata susţine că se află ultimele brigăzi organizate rămase ale Hamas şi unde se crede că sunt ţinuţi cei 133 de ostatici israelieni rămaşi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.