Autorităţile au arestat duminică după-amiază peste o sută de persoane la protestele anticorupţie care au cuprins mai multe oraşe ruseşti, precum şi Moscova. Printre persoanele arestate de autorităţi se numără şi liderul opoziţiei Aleksei Navalnîi, care i-a îndemnat pe ruşi să participe la cele mai importante demonstraţii anticorupţie din ultimii ani, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aleksei Navalnîi a fost ridicat de poliţişti în timp ce participa la protestele anticorupţie de pe străzile Moscovei.

Un martor susţine că sute de protestatari au înconjurat o dubă a poliţiştilor din zona centrală a Moscovei, după ce autorităţile l-au reţinut pe liderul opoziţiei din Rusia.

Mii de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta în marile oraşe ale ţării, din Vladivostok şi până la Moscova.

De asemenea, au existat ciocniri izolate între forţele de ordine şi protestatarii care scandau ”Rusia va fi liberă!” şi ”Ruşine!”.

Autorităţile ruse au precizat că aproximativ 7.000 de persoane au participat la demonstaţia anticorupţie de pe străzile Moscovei. Însă, numărul real al protestatarilor ar putea să fie mult mai mare prin comparaţie cu datele prezentate de poliţie. Mulţiumea s-a întins de la un capăt la celălalt al străzii Tverşkaia.

Aproximativ 130 de persoane au fost arestate doar la demonstraţia anticorupţie din Moscova.

Aceste proteste par să reprezinte o revărsare coordonată a resentimentelor politice, asemănătoare cu demonstraţiile masive care au cuprins în perioada 2011-2013 Rusia.

De asemenea, protestatarii au încercat să atragă atenţia asupra acuzaţiilor lansate de Fundaţia Anticorupţie Navalnîi. Organizaţia liderului opoziţiei  susţine că premierul rus are o colecţie însemnată de vile, iahturi şi podgorii. Dimitri Medvedev deţine inclusiv o casă pentru creşterea raţelor, iar protestatarii au ridicat pancarte cu raţe pe străzile Moscovei.

”Bună! Vreau să spun că totul este în regulă cu mine. Acum sunt la secţia de poliţie şi vorbim cu poliţiştii despre filmul lui Medvedev. Continuaţi-vă marşul paşnic, vremea e frumoasă”, a scris Navalnîi într-un mesaj postat pe Twitter.

În Vladivostok, autorităţile au reţinut forţat mai mulţi protestatari în apropierea gării centrale, iar un poliţist a alunecat chiar pe iarbă în timp ce se îmbrâncea cu un protestatar anti-Kremlin.

De asemenea, proteste însemnate au avut loc şi în localităţi precum Novosibirsk, Tomsk şi Krasnoiarsk.

Cel puţin 25 de persoane au fost arestate în Vladivostok, iar alţi 12 protestatari au fost ridicaţi în Habarovsk.

Autorităţile ruse i-au interzis liderului opoziţie să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018, după ce o instanţă l-a condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru furt de mijloace financiare de la compania Yves Rocher.

Navalnîi a respins toate acuzaţiile, explicând că este victima unui dosar politic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.