Peste 1.000 de persoane au fost arestate duminică în Rusia, la o nouă zi de manifestaţii care cer eliberarea opozantului politic rus Aleksei Navalnăi, potrivit unui nou bilanţ prezentat de ONG-ul OVD-Info, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestei organizaţii specializate în monitorizarea manifestaţiilor, cel mai mare număr de arestări a avut loc la Moscova, urmată de Vladivostok (113), la celălalt capăt al ţării, la Novosibirsk (93) şi Krasnoiarsk (91), în Siberia.

”PUTIN ESTE UN HOŢ!”

Aceste adunări au loc în urma unei prime zile de mobilizare, sâmbăta trecută, la care au luat parte zeci de mii de protestatri şi care s-a soldat cu peste 4.000 de arstări şi deschiderea a 20 de dosare penale.

În centrul Moscovei şi Sankt Petersburgului, numeroşi poliţşti din cadrul Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi înainte de adunări, prevăzute duminică supă-amiaza, au constatat corespondenţi AFP.

”Putin este un hoţ!”, ”Libertate!”, au scandat zeci de manifestanţi traversând centrul capitalei ruse, după ce locul adunării a fost schimbat în ultimul moment, din cauza restricţiilor poliţiei, care a limitat accesul pe mai multe străzi din centrul Moscovei şi a închis staţii demetrou - o decizie rară.

Aceste noi manifestaţii se desfăşoară pe fondul unei înfăţişări a lui Aleksei Navalnîi în justiţie săptămâna viitoare.

Opozantul politic este vizat de multiple proceduri judiciare - după ce s-a întors în Rusia, la 17 ianuarie, din Germania, unde a fost îngrijit în urma unei presupuse otrăviri cu noviciok de care-l acuză pe Vladimir Putin şi FSB-ul - pe care inamicul jurat al Kremlinului le denunţă drept motivate politic.

Avocatul lui Navalnîi a anunţat că acesta riscă ”aproximativ doi ani şi jumătate” de închisoare cu executarea din cauza încălcării condiţiilor unei condamnări din 2014 la trei ani şi jumătate de închidoare - cu suspendare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.