Sfârşitul neutralităţii militare a Finlandei ar fi o "greşeală", a estimat sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică cu omologul său finlandez Sauli Niinistö, potrivit unui comunicat al Kremlinului, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vladimir Putin a subliniat că sfârşitul politicii tradiţionale de neutralitate militară ar fi o greşeală, întrucât nu există nicio ameninţare la adresa securităţii Finlandei", indică comunicatul. 

Anunţul candidaturii Helsinki pentru aderarea la NATO, pe care Moscova nu-l agrează, este aşteptat duminică.  

"O astfel de schimbare a direcţiei politice a ţării poate avea un impact negativ asupra relaţiilor ruso-finlandeze, care s-au dezvoltat de ani de zile în spiritul bunei vecinătăţi şi al cooperării între parteneri, fiind reciproc avantajoase”, asigură declaraţia Kremlinului.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto l-a sunat sâmbătă pe omologul său rus, Vladimir Putin, şi l-a informat despre candidatura iminentă a ţării sale la NATO.

"Conversaţia a fost directă şi a decurs fără probleme. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă", a spus şeful statului finlandez într-un comunicat de presă al preşedinţiei.

Cei doi lideri au discutat şi despre situaţia din Ucraina, unde Rusia conduce o ofensivă din 24 februarie, Vladimir Putin informându-l pe omologul său finlandez despre "starea discuţiilor ruso-ucrainene, practic suspendate de Kiev, care nu arată nici un interes pentru un dialog constructiv şi serios", conform aceleiaşi surse.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.