Pentagonul este ”pregătit de orice s-ar întâmpla” în vederea apărării intereselor Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei, odată cu apropierea expirării unui ultimatum, la sfârşitul anului, dat de Phenian Washingtonului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Coreea de Sud este unul dintre locurile din lume în care noi am menţinut mereu un înalt grad de pregătire a trupelor”, a subliniat vineri, într-o conferinţă de presă, şeful Statului Major american Mark Milley.

Alianţa armatelor sud-coreeană, japoneză şi americană este ”solidă ca stânca”, a dat el asigurări. ”Ea este pregătită să apere interesele Coreei de Sud, Japoniei şi Statelor Unite în orice moment. O face de ceva timp şi o face azi”, a adăugat el.

Comandantul militar a refuzat să precizeze dacă Statele Unite au reperat mişcări în Coreea de Nord care să anunţe un nou test de rachetă cu rază lungă de acţiune.

”Noi nu discutăm informaţii, semne sau lucruri de acest fel”, a declarat el. ”Suntem pregătiţi orice s-ar întâmpla”.

Secretarul american al Apărării Mark Esper şi-a exprimat la rândul său speranţa ca negocierile dintre Washington şi regimul de la Phenian ”săfie reluate” şi ca cele două ţări ”să rămână pe calea diplomatică”.

Phenianul a făcut în ultimele săptămâni o serie de declaraţii vehemente şi a dat Washingtonului un ultimatum până la sfârşitul anului, ameninţând, în lipsa unor progrese în discuţii, cu un ”cadou de Crăciun”.

În urma unei apropieri spectaculoase în 2018, negocierile se află în impas, după eşecul summitului de la Hanoi, în februarie, dintre preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

Statele Unite cer Coreei de Nord să renunţe imediat la întregul său arsenal atomic, în timp ce aceasta reclamă o ridicare rapidă a unei părţi a sancţiunilor internaţionale care-i strangulează economia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.