Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan cere să se organizeze noi alegeri municipale la Istanbul, după ce autorităţile electorale au refuzat să procedeze la o nouă numărare totală a scrutinului de la 31 martie, a anunţat marţi vicepreşedintele formaţiunii Ali Ihsan Yavuz, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Candidatul Partidului Republican al poporului (CHP, opoziţie) Ekrem Imamoglu a obţinut o victorie la Istanbul, potrivit unor rezultate preliminare ale alegerilor municipale de la 31 martie.

Ekrem Imamoglu a îndemnat marţi Consiliul Electoral Superior (YSK) să finalizeze cât mai rapid rezultatul scritinului şi a apreciat că AKP este singurul vinovat de incertitudinea în centrul căreia se află alegerile.

”Dacă ei caută vinovaţi, să se uite în oglindă”, a tunat Ekrem Imamoglu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat luni, într-o conferinţă de presă, că avansul înregistrat de CHP este prea mic pentru ca partidul de opoziţie să revendice victoria. El a apreciat că alegerile de la Istanbul au fost manipulate de ”crima organizată”.

AKP denunţă, de asemenea, numiri ielgale de observatori în secţii de votare şi nreguli.

”Ne vom lansa recursul (...) astăzi (marţi). Vom spune că evenimente au avut o incidenţă directă asupra rezultatului alegerilor şi că cerem noi alegeri la Istanbul”, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Ankara, vicepreşedintele AKP Ali Ihsan Yavuz.

Instanţa electorală supremă turcă a decis să renumere doar voturile din 51 de urne din 21 de cartiere din oraş, adică mai puţin decât cerea AKP.

Partidul aflat la putere cerea renumărarea tuturor buletinelor de vot din 31 dintre cele 39 de cartiere ale megalopolisului.

Decizia YSK cu privire la recursul AKP va fi definitivă.

În cazul în care recursul va fi respins, renumărarea aflată în curs se va încheia, iar rezultatele finalizate.

În cazul în care YSK acceptă recursul, noi alegeri municipale urmează să aibă loc în prima duminică la 60 de zile după vot, adică la 2 iunie.

Istanbulul, un megalopolis cu 15 milioane de locuitori, este condus de un sfert de secol de formaţiuni provenind din islamul politic.

Erdogan a fost primarul oraşului sin 1994 în 1998, ca reprezentant al Partidului Bunăstării, prima formaţiune islamistă care a guvernat Turcia, înainte să fie dizolvată. La Istanbul şi-a lansat Erdogan cariera politică la nivel naţional.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.