Toţi cei nouă aleşi ai Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) au fost excluşi joi din grupul Identitate şi Democraţie (ID) din Parlamentul European (PE), din care face parte Partidul francez Rassemblement national (RN), în urma unui scandal implicând un lider AfD, anunţă membri ai grupului parlamentar european, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Biroul grupului Identitate şi Democraţie în Parlanmentul European a decis azi (joi) să excludă delegaţia germană AfD imediat”, a anunţat într-un comunicat Partidul italian Liga, care deţine principala delegaţie în grup.

”Grupul ID nu mai vrea să fie asociat cu incidente implicându-l pe Maximilian Krah, capul de listă al AfD în alegerile europene”, subliniază Liga.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”Toate delegaţiile au fost consultate în vederea deciziei pe care noi am inţiţiat-o a excluderii delegaţiei AfD din grupul ID”, a declarat AFP Jean-Paul Garraud (RN), preşedintele delegaţiei franceze.

”Acest lucru are loc în urma unor declaraţii inadmisibile făcute recent de către capul lor de listă”, ale cărui ”declaraţii angajează, în opinia noastră, AfD”, a adăugat el.

UN MEMBRU SS ”NU ESTE AUTOMAT UN CRIMINAL”

Această decizie intervine la două zile după ce preşedintele RN Jordan Bardella, capul listei extremei drepte franceze în alegerile europene, a anunţat ruperea alianţei între RN şi AfD.

Ultimul incident care îl implică pe eurodeputatul Maximilian Krah, suspectat că este un apropiat al Rusiei şi Chinei, a avut loc în weekend.

El a declarat că un membru SS ”nu este automat un criminal”, într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica.

AfD a interzis miercuri orice miting electoral al acestui avocat în vârstă de 47 de ani, dar l-a păstrat în capul listei în alegerile europene de la 9 iunie.

Joi, partidul german de extremă dreapta a anunţat că ”a luat notă” de decizia grupului şi s-a declarat ”optimist”.

”AfD va depune eforturi, bineînţeles, să înfiinţeze un grup puternic în Parlamentul European, cu o delegaţie consolidată”, anunţă partidul, exprimându-şi voinţa de a ”colabora cu partide vecine”.

ANCHETĂ PRELIMINARĂ CU PRIVIRE LA PRESUPUSE FINANŢĂRI RUSE ŞI CHINEZE

De mai multe săptămâni, Maximilian Krah a devenit un motiv de jenă pentru partidul său.

El este vizat de o anchetă preliminară cu privire la presupuse finanţări ruse şi chineze.

Unul dintre asistenţii săi în PE, Jian Guo, este acuzat de parchetul federal de spionaj în contul Beijingului în insituţia europeană. El a fost arestat în aprilie.

Numărul doi al AfD pe lista în alegerile europene, Petr Bystron, un deputat în Bundestag, a anunţat miercuri că renunţă să-şi facă campanie, invocând la un post de radio bavarez motive legate de familie.

Grupul ID, prezidat de italianul Marco Zanni (Liga), era alcătuit din 59 de eurodeputaţi, provenind din opt ţări.

Principalele delegaţii provin din Liga italiană (23 de aleşi) şi din RN francez (18).

ID este în prezent al şaselea grup în PE, după altă familie a dreptei naţionaliste, Conservatorii şi Reformiştii Europeni (CRE), din care face parte Partidul Fratelli d'Italia (FdI, neonazist) al premierului italian Giorgia Meloni.

Sondajele preconizează o ascensiune a puterii acestor forţe, care ar putea obţine până la 37% dintre mandate, faţă de 30% în prezent, în urma alegerilor europene.

Fosta preşedintă RN Marine Le Pen şi Giorgia Meloni au sugerat o eventuală apropiere în urma acestui scrutin, în pofida unor divergenţe profunde.

O apropiere între ID şi CRE ar conduce la formarea celui de-al doilea cel mai mare grup politic la Strasbourg, după cel al Partidului Popular European (PPE, creştin-democrat).

Însă asemenea încercări de unire s-au soldat, până în prezent, cu eşecuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.