Partidul Creştin Democrat (CDU) a suferit duminică înfrângeri stânjenitoare în alegerile regionale din două landuri, un regres pentru această formaţiune politică înainte alegerilor federale din septembrie, în urma cărora va fi ales un succesor al cancelarului Angelei Merkel, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nemulţumirea puternică provocată de un scandal referitor la achiziţiile de măşti faciale din cadrul CDU a amplificat frustrarea în rândul germanilor faţă de coaliţia condusă de conservatorii lui Merkel în legătură cu ritmul prea lent al campaniei de vaccinare pentru Covid-19, provocată de stocurile prea mici şi birocraţia excesivă.

În landul Baden-Wuerttemberg, Verzii au câştigat 31,5% din voturi şi CDU 23%, în scădere faţă de procentul de 27% obţinut de conservatori în alegerile regionale din 2016, a arătat un sondaj realizat la ieşirea de la urne realizat pentru postul de radio ZDF.

În landul vecin Renania-Palatinat, social-democraţii (SPD), de orientare de stânga, au revenit pe primul loc cu 33,5% din voturi, devansând CDU, care conducea în sondajele de opinie până luna trecută, dar care a obţinut un sprijin de doar 25,5% în alegerile de duminică.

Pe lângă temerile legat de un posibil al treilea val de coronavirus, oficialii CDU îşi fac griji că reputaţia partidului a fost lovită în ultimele două săptămâni, când mai mulţi parlamentari conservatori au demisionat în urma acuzaţiilor că ar fi primit plăţi pentru aranjarea unor contracte de achiziţii publice.

Popularitatea CDU a scăzut de la nivelul de 40% consemnat în iunie anul trecut, când Germania a fost lăudată pe scară largă pentru răspunsul său la pandemia de coronavirus, la aproximativ 33% în această lună.

Ambele rezultate ale alegerilor regionale deschid calea pentru potenţiale alianţe regionale ale Verzilor, SPD şi liberalilor democraţi liberi, care guvernau deja în Renania-Palatinat înainte de alegerile de duminică.

Liderii CDU se tem că aceleaşi partide ar putea obţine suficient sprijin pentru a trece formaţiunea lor în opoziţie la nivel naţional, în urma votului federal din septembrie.

Rezultatele sunt o lovitură şi pentru preşedintele partidului CDU, Armin Laschet, care era considerat favorit în cursa pentru a o succeda pe Merkel, câştigând conducerea CDU în urmă cu două luni.

După 16 ani la putere, Merkel nu doreşte să fie realeasă în septembrie, lăsând CDU fără ”bonusul Merkel”, care a ajutat blocul ei conservator să câştige patru alegeri naţionale consecutive.

Înfrângerea din Baden-Wuerttemberg, unde CDU a fost partenerul de coaliţie minoritar al Verzilor în ultimii cinci ani, l-ar putea ajuta pe rivalul bavarez al lui Laschet, Markus Soeder, în cursa lor de a fi candidat la cancelarul conservator.

Soeder şi Laschet vor să soluţioneze problema candidaturii până pe 23 mai. Niciun cancelar german nu a venit vreodată din CSU (Uniunea Social Creştină).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.