Ministrul ucrainean de externe Dmtro Kuleba a declarat că participarea Chinei la reuniunea din Arabia Saudită pe tema războiului din Ucraina, din acest weekend, este "extraordinară şi o victorie istorică", informează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dorim ca China să participe la summit. Vestea că China îl deleagă pe Li Hui la Jeddah este extraordinară", a spus Kuleba.

Li este reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice şi este fost ambasador în Rusia. El s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu alţi oficiali ucraineni de rang înalt în timpul unei vizite din luna mai, potrivit Ministerului chinez de Externe.

China are în continuare legături economice strânse cu Rusia.

Kuleba a subliniat că Arabia Saudită a jucat un rol important în decizia Chinei de a trimite o reprezentare la negocierile de pace, la fel ca şi o conversaţie telefonică între Zelenski şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

"Arabia Saudită a atras China, iar aceasta este o victorie istorică", a declarat Kuleba.

Diplomaţii ucraineni şi occidentali speră că reuniunea de la Jeddah - la care participă consilieri de securitate naţională şi alţi oficiali cu rang înalt din circa 40 de ţări - va conveni asupra principiilor-cheie pentru un viitor acord de pace care să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina.

Rusia a fost exclusă de la discuţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.