Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat joi că Parlamentul urmează să examineze în ianuarie o moţiune care autorizează trimiterea unor trupe în Libia în susţinerea Guvernului de Uniune Naţională (GNA) împotriva forţelor celui mai puternic om din estul Libiei Khalifa Haftar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom prezenta moţiunea în vederea trimierii de militari în Libia imediat la reluarea lucrărilor Parlamentului”, la 7 ianuarie, a anunţat Erdogan într-un discurs la Ankara.

”Vom putea astfel să răspundem în mod favorabil invitaţiei Guvernului libian legitim” de a-l ajuta militar, a adăugat Erdogan.

”Vom susţine prin toate mijloacele Guvernul de la Tripoli, care se opune unui general pucist, susţinut de ţări arabe şi europene”, a continuat el, referindu-se la mareşalul Haftar.

Parlamentul turc a aprobat sâmbătă un Acord de cooperare militară şi în domeniul securităţii, semnat cu GNA la 27 noiembrie, în cursul unei vizite la Istanbul a şefului GNA Fayez al-Sarraj.

Acordul permite părţilor să trimită în ambele ţări personal militar şi poliţist în misiuni de antrenament şi formare, au anunţat oficiali turci.

Pentru a obţine o autorizaţie în vederea unei desfăşurări a unor forţe combatante în Libia, Guvernul turc este necesar să obţină aprobarea în Parlament a unui mandat separat, aşa cum face anual în vederea trimiterii unor militari în Irak şi în Siria.

Ankara a semnat, de asemenea, în cursul vizitei lui Fayez al-Sarraj, un Acord de delimitare maritimă, care permite Turciei să-şi valorifice drepturile cu privire la vaste zone în estul Mării Mediterane, râvnite şi de alte ţări, mai ales de Grecia.

La 10 decembrie, Erdogan a anunţat că Turcia este pregătită să desfăşoare trupe în Libia pentru a suţine GNA - în cazul în care acesta se confruntă cu un asalt al forţelor mareşalului Haftar şi cere acest lucru.

Mareşalul Haftar este susţinut de către Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite (EAU), ţări care întreţin toate relaţii tensionate sau limitate cu Turcia şi cu alt aliat al GNA, Qatarul.

Erdogan denunţă faptul că forţele lui Haftar beneficiază, de asemenea, de susţinerea unei companii ruse de securitate, Wagner, creditând astfel informaţii de presă - dezminţite de Moscova - cu privire la prezenţa acestor mercenari ruşi în Libia.

Erdogan face aceste declaraţii cu privire la trimiterea de trupe în Libia la o zi după o vizită-surpriză în Tunisia, în care a evocat dosarul libian cu omologul său tunisian Kais Saied.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.