Parlamentul din Spania a votat, joi, pentru exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale dictatorului Francisco Franco şi mutarea acestora din mausoleul în care se află rămăşiţele a mii de victime ale războiului civil spaniol (1936-1939), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decretul de exhumare a fost adoptat cu 176 de voturi pentru. Doi parlamentari au votat împotrivă şi 165 s-au abţinut.

Planurile de mutare a rămăşiţelor lui Franco au divizat societatea spaniolă. Mai mulţi descendenţi ai dictatorului au precizat, luna trecută, într-un comunicat, că se opun categoric exhumării. Guvernul speră că exhumarea rămăşiţelor lui Franco vor ajuta la soluţionarea nemulţumirilor din perioada dictatorului.

“Este momentul. Societatea spaniolă a evoluat”, a afirmat Nicolas Sanchez-Albornoz, în vârstă de 92 de ani, care a lucrat la construcţia mausoleului, după ce a fost condamnat în anii ’40 la şase ani de muncă silnică pentru că s-a opus regimului Franco.

500.000 de combatanţi şi civili au murit în timpul războiului civil spaniol. În perioada în care ţara a fost condusă de Franco (1939-1975), zeci de mii de oponenţi ai dictatorului au fost ucişi sau încarceraţi.

Valle de los Caídos, în apropiere de Madrid, unde este amplasat mausoleul lui Franco, care adăposteşte rămăşiţele dictatorului şi ale zeci de mii de victime ale războiului civil spaniol (1936-1939), este singurul monument existent în Europa care este dedicat unui lider fascist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.