Parlamentul European (PE), care susţine aderarea Albaniei şi Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, a deplâns joi lipsa consensului între statele membre UE în vederea deschiderii negocierilor de aderare, exprimându-şi regretul faţă de o ”eroare strategică”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu o largă majoritate - 412 la 136 de voturi şi 30 de abţineri, eurodeputaţii apreciază în această rezoluţie că opoziţia faţă de extindere ”afectează credibilitatea UE şi trimite un mesaj negativ altor potenţiali candidaţi”, subliniază PE într-un comunicat.

Eurodeputaţii deplâng ”blocarea” procesului de către ”Franţa, Danemarca şi Olanda”, în contextul în care Albania şi Macedonia de Nord ”au făcut progrese considerabile, în ultimii ani, în îndeplinira criteriilor UE, în vederea lansării negocierilor de aderare”.

Ei avertizează totodată cu privire la faptul că ”alţi actori străini, ale căror acţiuni ar putea să nu fie conforme valorilor şi intereselor UE”, ar putea să profite şi să se apropie de Albania şi Macedonia de Nord.

În cadrul summitului de săptămâna trecută de la Bruxelles, liderii europeni nu au reuşit să decidă în unanimitate în vederea deschiderii negocierilor de aderare cu Tirana şi Skopje.

Franţa şi-a justificat opoziţia prin necesitatea reformării funcţionării UE înaintea primirii altor membri.

Critici l-au acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron de frânarea procesului, din motive de politică internă şi legate de probleme de migraţie.

O asemenea reformă ”nu ar trebui să împiedice Albania şi Macedonia de Nord, care au îndeplinit deja criteriile necesare, să fie evaluate pe baza propriilor lor merite şi unor criterii obiective şi nu să fie judecate în baza priorităţilor politice naţionale din alte ţări”, denunţă PE în această rezoluţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.