Uniunea Europeană îi aduce sâmbătă un omagiu ”fără precedent” fostului cancelar al Germaniei, Helmut Kohl, care este considerat unul dintre arhitecţii Europei. De asemenea, mai mulţi lideri sunt aşteptaţi să participe la o ceremonie în memoria cancelarului, care va avea loc la Parlamentul European din Strasbourg, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kohl a decedat pe 16 iunie, la vâsta de 87 de ani. Aceasta este recunoscut drept o forţă puternică pentru integrarea europeană şi a dus la capăt reunificarea Germaniei după căderea Zidului Berlinului.

Ceremonia de la Parlamentul European începe o zi de doliu, care se va termina cu înmormântarea fostului cancelar în localitatea Speyer, situată la mai puţin de o sută de kilometri de Strasbourg.

La cererea văduvei sale, nu vor exista funeralii de stat în Germania.

De asemenea, sicriul fostului cancelar va fi adus în sala de plen a Parlamentului European din Strasbourg. Aici sunt aşteptaţi să vorbească Angela Merkel, Emmanuel Macron, precum şi fostul preşedinte al Statelor Unite, Bill Clinton.

Premierul Dimitri Medvedev va reprezenta Rusia la ceremonia organizată în memoria lui Helmut Kohl.

Printre participanţii de seamă se vor număra şi premierul Marii Britanii, Theresa May, precum şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Discursurile liderilor se vor concentra pe rolul jucat de Kohl în reunificarea Germaniei, precum şi pe cooperarea acestuia cu preşedintele Francois Mitterrand în dezvoltarea Uniunii Europene.

Este pentru prima dată când o asemenea ceremonie este organizată de Parlamentul European.

Ideea pentru această ceremonie a venit de la preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe care fostul cancelar l-a numit ”junior”, atunci când a devenit la vârsta de 41 de ani premier al Luxemburg.

Juncker a precizat că fostul cancelar german a reprezentat pentru el un prieten, un mentor, precum şi esenţa Europei.

Peste 2.000 de poliţişti vor asigura protecţia demnitarilor la ceremonia din Strasbourg.

După ceremonie, sicriul fostului cancelar se va îndrepta cu un elicopter spre localitatea germană Ludwigshafen, de unde va pleca cu o barcă până în Speyer.

Însă, fiul fostului cancelar a criticat aceste funeralii, susţinând că sunt ”nedemne” pentru rolul jucat de Helmut Kohl în istoria Germaniei.

Walter Kohl s-a declarat revoltat de lipsa funeraliilor de stat, care au fost refuzate de a doua soţie a fostului cancelar, Maike Kohl-Richter.

Helmut Kohl s-a căsătorit la vârsta de 78 de ani cu Maike Kohl-Richter, care era mai tânără cu 34 de ani. Aceasta a refuzat funeraliile de stat, pentru că este furioasă de modul în care fostul cancelar a fost tratat de către Angela Merkel.

Merkel l-a eliminat pe Kohl de la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi a cerut formaţiunii să-l excludă, după ce a ajuns într-un scandal legat de finanţarea celui mai mare partid din Germania.

Walter Kohl vrea ca sicriul fostului cancelar să ajungă în capitală pentru ”un omagiu naţional, o ceremonie ecumenică şi militară” în apropiere de poarta Bradenburg, de unde Helmut Kohl a asistat la căderea Zidului Berlinului.

Însă, acesta nu a avut contact timp de mulţi ani cu tatăl său, în special din cauza unei dispute de lungă durată cu Maike Kohl-Richter.

De asemenea, acesta nu va lua parte la ceremonia de înmormântare a tatălui său din localitatea Speyer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.