Parlamentul din Tennesse a exclus doi politicieni democraţi care au condus un protest pentru controlul armelor care a dus la blocarea procedurilor legislative, săptămâna trecută, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, a votat cu 72 la 25 pentru excluderea lui Justin Jones şi cu 69 la 26 pentru a-l elimina pe Justin Pearson, o astfel de acţiune fiind una neobişnuită.

Totuşi, votul pentru excluderea unui al treilea legislator democrat - Gloria Johnson, care s-a alăturat manifestaţiei - a înregistrat un eşec.

Sute de protestatari au umplut clădirea Capitoliului acestui stat, după un atac armat la o şcoală. Atacul din 27 martie de la Şcoala Covenant din Nashville a dus la moartea a şase persoane, între care trei copii.

Excluderea lui Jones şi Pearson reprezintă prima astfel de acţiune realizată fără sprijinul ambelor partide în istoria modernă a statului Tennessee.

Rezoluţia pentru excluderea lui Johnson a primit cu un vot mai puţin faţă de majoritatea cerută, de două treimi, rezultatul fiind 65-30. Suporterii ei au aclamat în Cameră.

Legislatorii s-au certat timp de câteva ore, joi, asupra acestor acţiuni. În Cameră s-au auzit strigătele protestatarilor care încă se aflau la Parlament.

Fostul reprezentat Jones, care a intrat în Cameră ţinându-se de mâini cu Pearson şi Johnson, a afirmat, de la tribună, că excluderea este o ”farsă a democraţiei”.

Măsura este o ”încălcare a legii”, a spus el, continuând: ”Este o încercare de a reduce la tăcere şi de a anula voinţa a peste 200.000 de locuitori din Tennessee pe care noi trei îi reprezentăm”.

Jones şi cei doi colegi ai săi au mers, joia trecută, la Cameră, scandând ”Nicio acţiune, nicio pace” şi făcând ca procedurile Camerei să fie oprite timp de aproape o oră.

Cei trei legislatori au recunoscut că au încălcat regulile Camerei întrucât au vorbit fără a li se da cuvântul, dar au insistat că acţiunile lor nu justifică excluderea.

Dar republicanii au afirmat că cei trei au provocat ”dezordine şi dezonoare Camerei”.

Joi, unii membri republicani au afirmat că acţiunile democraţilor echivalează cu o insurecţie, iar preşedintele Camerei, republicanul Cameron Sexton, a comparat incidentul cu revolta de la Capitoliu.

”Ceea ce au făcut ei azi a fost echivalent, cel puţin echivalent, poate chiar mai rău, în funcţie de cum priveşti, cu o insurecţie în Capitoliul statului”, a afirmat el.

Voturile pentru excludere sunt foarte rare. În Tennessee, Camera Reprezentanţilor a mai votat doar de două ori pentru excluderea unor membri. În 1980, a fost eliminat un legislator care a fost condamnat pentru că a cerut mită, iar în 2016 a fost exclus un organizator politic al majorităţii, care se confrunta cu acuzaţii privind conduită sexuală ilegală.

Însă acele excluderi au avut sprijin puternic din partea ambelor partide.

Înainte ca votul de joi să înceapă, membrii Camerei au dezbătut peste 20 de proiecte de lege, unele legate de siguranţa şcolară.

În timpul dezbaterilor, Jones şi-a acuzat de mai multe ori colegii că adoptă o legislaţie temporară, nesatisfăcătoare, ca răspuns la atacurile armate.

”Nu sunt acţiuni care le vor asigura siguranţa elevilor noştri”, a spus Jones. ”Cred că noi, ca oficiali aleşi, avem o responsabilitate morală de a-I asculta pe aceşti tineri care sunt în primele rânduri, care sunt îngroziţi, care sunt aici, plângând şi pledând pentru vieţile lor”, a adăugat el.

În replică, republicanul Mark White i-a spus, vizibil iritat: ”Uită-te la mine. Uită-te la ceilalţi 97 (de legislatori). Exact asta încercăm să facem”.

White a continuat: ”Eu sunt aici de 14 ani, tu eşti în acest for de două, trei luni”.

Statul Tennesse are unele dintre cele mai relaxate legi privind controlul armelor din ţară. În 2001, statul a adoptat o măsură care permite locuitorilor cu vârsta peste 21 de ani să poarte arme – ascunse sau nu – fără permis special.

Legislatorii şi grupările care susţin dreptul la a avea o armă încearcă să coboare vârsta la 18 ani.

Nu există un sistem de verificare sau legi privind semnale de alarmă, care au scopul de a permite autorităţilor să confişte temporar armele deţinute legal de la cei consideraţi un pericol pentru ei înşişi sau pentru alţii.

Poliţia a afirmat că atacatorul de la Nashville, care săptămâna trecută a deschis focul la o şcoală creştină privată, a cumpărat legal şapte arme de foc, la date diferite.

Trei dintre arme au fost folosite pentru a ucide trei copii de nouă ani şi trei membri ai personalului şcolii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.