Parlamentul britanic urmează să fie suspendat pe o perioadă de cinci săptămâni, după ce deputaţii se vor pronunţa prin vot asupra unei moţiuni a Guvernului care îndeamnă la organizarea unor alegeri legislative anticipate, luni seara, a anunţat un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această suspendare - până la 14 octombrie - va avea loc indiferent de rezultatul votului, fie că Executivul obţine sau nu o victorie, a precizat el.

Această măsură a provocat un val de indignare în Regatul Unit atunci când a fost anunţată, la sfârşitul lui august, de către Boris Johnson, acuzat de manevre în vederea precipitării Regatului Unit către un Brexit fără acord de ieşire din UE (”no deal”) la 31 octombrie.

Liderul britanic, ajuns la putere la sfârşitul lui iulie, a justificat-o prin necesitatea de a pregăti, iar apoi de a prezenta un nou program de politică internă.

Este puţin probabil ca Executivul să obţină o majoritate de două treimi de care are nevoie pentru a convoca un scrutin - pe care doreşte să-l organizeze la 15 octombrie -, atunci când deputaţii se vor pronunţa prin vot, luni seara târziu.

Opoziţia se teme că Boris Johnson ar putea sfida legea adoptată săptămâna trecută cu susţinerea unor deputaţi conservatori rebeli, care-l obligă să solicite la Bruxelles o amânare cu trei luni a Brexitului, în cazul în care nu obţine un acord al ieşirii până la 19 octombrie.

Reuniţi luni dimineaţa, liderii opoziţiei ”s-au pus de acord să colaboreze pentru ca guvernul să se justifice în faţa Parlamentului”, a anunţat un purtător de cuvânt al liderului laburist Jeremy Corbyn.

”Ei s-au pus de acord să nu susţină strategema lui Boris Johnson vizând să priveze poporul de puterea sa de decizie, scoţându-ne din UE în timpul unei campanii electorale”, a subliniat acest purtător de cuvânt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.