Prim-ministrul uzbec Şavkat Mirzioiev a fost numit joi dimineaţă noul preşedinte interimar al statului central-asiatic de către legislativ. Decizia parlamentarilor uzbeci confirmă faptul că locul fostului preşedinte Islam Karimov va fi cel mai probabil ocupat de către Mirzioiev, care l-a învins în cursa pentru preluarea puterii pe rivalul său, vicepremierul Rustam Azimov, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După moartea lui Islam Karimov, care a condus cu o mână de fier timp de 26 de ani fosta republică socialistă, premierul a fost numit preşedinte al comisiei însărcinate cu organizarea funeraliilor de stat din localitatea natală a fostului lider uzbek.

Karimov a condus Uzbekistanul - un exportator important de bumbac şi totodată o ţară cu zăcăminte bogate de aur şi gaze naturale - cu o mână de fier începând din 1989, mai întâi ca lider comunist, iar apoi ca preşedinte, după implozia URSS în 1991.

Acesta a decedat la vârsta de 78 de ani, în urma unui atac vascular cerebral. Însă, executivul uzbek a întârziat timp de mai multe ore să confirme moartea preşedintelui, chiar dacă liderii lumii au început să trimită mesaje de condoleanţe.

Analiştii l-au considerat din primul moment favorit pe Şavkat Mirzioiev pentru preluarea poziţiei lui Karimov, iar întâlnirea de marţi dintre premierul uzbek şi preşedintele rus a confirmat recunoaşterea de care se bucură acesta.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.