Parlamentarii polonezi au ridicat marţi după-amiază interdicţia privind prezenţa reprezentanţilor mass-media în camera inferioară a legislativului - Sejm. Măsura este o încercare a conservatorilor polonezi de a calma situaţia în urma protestelor opoziţiei, care a condamnat vehement încercarea de subminare a democraţiei şi a libertăţii presei. Însă, liderii opoziţiei au precizat că mai multe lucruri trebuie făcute pentru a dezarmosa tensiunea, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La finele săptămânii trecute, preşedintele camerei inferioare a legislativului polonez a decis să blocheze complet accesul reprezentanţilor mass-mediei, în urma izbucnirii unui protest al parlamentarilor din opoziţie faţă de planurile de limitare a mass-mediei din Sejm. Aceştia s-au urcat pe podium şi au blocat timp de câteva ore un vot considerat crucial pentru buget.

De asemenea, parlamentarii polonezi au propus o serie de măsuri pentru a limita numărul jurnaliştilor prezenţi în clădirea legislativului la două persoane de la fiecare instituţie media. Mai mult, doar cinci posturi de televiziune vor putea să filmeze sesiunile de dezbatere şi vot din Senat şi Sejm.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Măsurile propuse de guvernarea conservatorare de la venirea la putere au fost vehement condamnate pentru că ar submina independenţa mass-mediei şi a sistemului judiciar. Mii de persoane au ieşit în stradă în ultimele zile pentru a protesta faţă de măsurile restrictive luate de PiS. Experţii susţin că polonezii se confruntă cu cea mai gravă criză politică din ultimii ani.

În ciuda opoziţiei interdicţiei privind prezenţa reprezentanţilor mass-media, parlamentarii din opoziţie şi-au continuat pentru a cincea zi consecutivă ocuparea în camera de dezbatere a Parlamentului. Ei au promis să vor rămâne nemişcaţi până la reluarea dezbaterii şi votului pe legislaţia bugetului din 2017. 

Parlamentarii conservatori au decis vineri să voteze bugetul pentru 2017 într-o sală separată, excluzându-i pe membrii opoziţiei şi pe reprezentanţii presei.

Purtătorul de cuvânt al camerei inferioare a explicat că deşi interdicţia privind prezenţa jurnaliştilor a fost ridicată, regulile de acces pentru reprezentanţii mass-media se vor schimba.

”Vrem totuşi să vă asigurăm că aceste schimbări nu vor fi introduse în lipsa unor consultări şi a unui acord cu reporterii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Sejm.

Ministrul de Interne, Mariusz Blaszczak, a declarat că manifestanţii au ca scop să “blocheze bugetul statului şi să creeze o criză politică”.

De când a ajuns la putere, în octombrie 2015, formaţiunea naţionalistă a fost criticată, atât pe plan intern, cât şi internaţional, pentru o serie de măsuri calificate de opoziţie drept nedemocratice, menite să îi consolideze puterea.

Printre acestea se numără schimbări privind desfăşurarea activităţii în Curtea Constituţionale. Aceste măsuri au determinat Comisia Europeană să avertizeze că democraţia şi statul de drept sunt ameninţate în Polonia. De asemenea, conservatorii şi-a intensificat controlul asupra procurorilor şi au impus o serie de legi care limitează libertatea de asociere, potrivit ONG-urilor.

Criza politică actuală a izbucnit săptămâna trecută când preşedintele conservator al camerei inferioare a anunţat planuri de a limita accesul presei în Sejm. Situaţia a escaladat vineri, atunci când votul pentru buget a fost mutat în afara sălii principale a legislativului, iar opoziţia şi presa au fost excluse de la sesiune.

În aceste condiţii, formaţiunile de opoziţie au acuzat PiS că încalcă în mod flagrant Constituţia.

Protestatarii au înconjurat vineri seară clădirea legislativului, iar politicienii conservatori au fost nevoiţi să ceară ajutorul poliţiei pentru a ieşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.