La aproape şapte luni de la referendumul istoric, divorţul complicat dintre Marea Britanie şi UE intră într-o nouă etapă crucială, după ce parlamentarii din Camera Comunelor se vor reuni miercuri pentru a vota dacă să autorizeze sau nu Guvernul Theresei May cu puterea de a invoca articolul 50 şi de a declanşa în mod formal ieşirea din Uniunea Europeană. Presa britanică arată că proiectul legislativ va primi un vot covârşitor, pentru că parlamentarii nu îşi pot permite să nu respecte dorinţa exprimată prin referendum a poporului, relatează France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă, proiectul legislativ trebuie să treacă în continuare prin Camera Lorzilor. Politicienii pro-europeni speră că în a doua cameră legislativă ar putea să existe mai multă opoziţie din partea reprezentanţilor nealeşi şi, prin urmare, mai puţin îngrijoraţi de sfidarea deciziei luată de popor.

Theresa May va fi mai aproape de declanşarea procedurii de ieşire până la finele lunii martie dacă acest proiect trece un vot răsunător de Camera Comunelor şi va trimite în acelaşi timp un mesaj puternic la Bruxelles.

Sub presiunea parlamentarilor, guvernanţii au acceptat ca organul legislativ să aibă puterea de a vota cu privire la acordul final de Brexit, înainte de semnarea propriu-zisă a acestuia de către Londra şi Bruxelles.

Această concesie a ajutat la evitarea unei rebeliuni din partea conservatorilor pro-europeni, care au ameninţat că vor susţine un amendament al opoziţiei.

Însă, miniştrii au subliniat că, în cazul respingerii acordului final prin votul parlamentarilor, singura alternativă a fi ieşirea fără un acord din UE.

”Acesta nu va fi un vot simbolic. Va fi o alegere între ieşirea cu sau fără un acord negociat din Uniunea Europeană”, a precizat ministrul pentru Brexit, David Jones.

Mai bine de două treimi dintre parlamentari au făcut campanie împotriva ieşirii Marii Britanii din UE. Însă, cei mai mulţi au acceptat acum să sprijine votul exprimat prin referendum al poporului Regatului Unit.

Inclusiv laburiştii au promis că nu vor bloca un asemenea proiect legislativ, deşi 47 de parlamentari stângişti s-au revoltat pentru a vota împotriva legislaţiei, alături de liberali democraţi şi de separatiştii de la Partidul Naţional Scoţian (SNP).

Parlamentul Scoţiei a votat marţi în mod simbolic pentru a respinge proiectul legislativ dezbătut la Westminster.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.