Park Geun-hye a apărut joi dimineaţă într-o instanţă, unde judecătorii discută dacă să dea curs cererii de arestare depusă de procurorii sud-coreeni în cazul fostei preşedintă, care este vizată de acuzaţii grave de corupţie, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, instanţa ar urma să anunţe o hotărâre în acest sens joi noaptea sau vineri.

Dacă este emis un mandat de afrestare, atunci fosta preşedintă va fi imediat ridicată de autorităţi şi transportată la un centru de detenţie din jumătatea sudică a metropolei Seul.

Procurorii sud-coreeni au cerut luni emiterea unui mandat de arestare, după ce au audiat-o cu o săptămână înainte timp de 14 ore.

Park Geun-hye este acuzată de luare de mită, abuz de putere şi scurgerea unor secrete guvernamentale, într-un scandal masiv de corupţie, care a scos milioane de sud-coreeni în stradă timp de câteva luni, cele mai mari proteste având loc în metropola Seul.

Parlamentarii sud-coreeni au suspendat-o încă din luna decembrie pe prima preşedintă a ţării, după scandalul masiv de corupţie şi abuz de putere declanşat după arestarea controversatei sale prietene, Choi Soon-Sil.

Magistraţii Curţii Constituţionale au susţinut în urmă cu trei săptămâni demiterea lui Park Geun-hye, care a părăsit între timp reşedinţa prezidenţială de la Casa Albastră.

Avocaţii săi au explicat că aceasta are de gând să coopereze împreună cu anchetatorii.

Park Geun-hye a devenit al patrulea fost lider sud-coreean audiat din cauza unui scandal de corupţie.

Chun Doo-Hwan şi Roh Tae-Woo au fost chiar condamnaţi la închisoare pentru luare de mită, după ce au condus ţara sprijiniţi de armată în anii '80 şi '90.

Roh Moo-Hyun este un alt fost preşedinte sud-coreean vizat de anchetatorii anticorupţie, care s-a sinucis în urmă cu opt ani aruncându-se în gol de pe o stâncă, după ce a devenit suspect într-un caz de luare de mită.

Park Geun-hye, în vârstă de 65 de ani, este acuzată, împreună cu o prietenă şi unul dintre foştii ei consilieri, ambii inculpaţi, că au exercitat presiuni asupra unor mari companii sud-coreene să facă donaţii către două fundaţii create în vederea susţinerii iniţiativelor sale politice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.