Ministrul francez al afacerilor externe, Catherine Colonna, a insistat luni să nu existe o "controversă nepotrivită" cu privire la posibilul ajutor acordat de Franţa Marocului în urma cutremurului devastator de vineri noapte, în condiţiile în care relaţiile dintre Paris şi Rabat sunt tensionate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este un argument prost, un argument total nepotrivit", a declarat Catherine Colonna, întrebată de BFM TV de ce Marocul nu a vrut ajutorul Parisului, dar a acceptat în schimb ajutor din partea Spaniei şi a Marii Britanii.

"Marocul nu a refuzat niciun ajutor sau nicio propunere. Nu aşa trebuie prezentate lucrurile", a declarat şefa diplomaţiei franceze, insistând că "Marocul este suveran". "Doar el este în măsură să stabilească care sunt nevoile sale şi ritmul în care doreşte să i se ofere răspuns", a adăugat ea.

"Suntem la dispoziţia autorităţilor marocane şi avem toată încrederea în ele pentru a organiza eforturile de ajutorare în modul care li se pare cel mai bun", a mai declarat Colonna, lăsând deoparte tensiunile din relaţiile dintre cele două ţări.

Relaţiile dintre Franţa şi Maroc au fost dificile de când preşedintele Emmanuel Macron a încercat să creeze legături mai strânse cu Algeria. De luni de zile, nu există un ambasador marocan în Franţa, iar o vizită a preşedintelui francez în Maroc încă nu s-a materializat.

Cu toate acestea, Catherine Colonna a dat asigurări că relaţiile sunt departe de a fi rupte, subliniind că Emmanuel Macron a schimbat "de numeroase ori" în cursul verii mesaje cu regele Marocului, Mohammed al VI-lea.

CITEȘTE ȘI Regele Marocului nu se afla în ţară în momentul cutremurului soldat cu peste 2.000 de morţi. El ar fi fost în Franţa, din motive medicale

Catherine Colonna însăşi a discutat îndelung cu omologul său marocan, duminică.

"Toate contactele se fac la toate nivelurile. Să lăsăm asta (tensiunile) deoparte. Oamenii suferă. Oamenii au nevoie de ajutor", a insistat ea.

Şefa diplomaţiei franceze a anunţat, de asemenea, un ajutor de 5 milioane de euro pentru ONG-urile aflate în prezent "pe teren". Acest ajutor financiar va fi deblocat prin intermediul fondurilor de rezervă ale Ministerului Afacerilor Externe pentru ca "ONG-urile de pe teren să poată lucra".

Mai multe ONG-uri din diferite ţări sunt "deja pe teren pentru a ajuta populaţia" afectată de cutremurul care a lăsat peste 2.100 de morţi şi peste 2.400 de răniţi, potrivit unui bilanţ încă provizoriu, a subliniat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.