Părinţii unui adolescent american - condamnat la închisoare pe viaţă cu privire la uciderea în 2021 a patru elevi în liceul în care învăţa cu o armă de foc care i-a fost oferită de părinţi - au fost condamnaţi la zece până la 15 ani de închisoare cu privire la ucidere din culpă, o premieră în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mama adolescentului, Jennifer Crumbley, în vârstă de 46 de ani, şi tatăl acestuia, James Crumbley, în vârstă de 47 de ani, au fost găsiţi vinovaţi de omor din culpă în două procese distincte, în februarie şi martie, condamnări fără precedent în această ţară în cazul unor părinţi.

”Nu ne aşteptăm ca părinţii să ghicească, dar aceste verdicte nu sancţionează părinţi  răi. Aceste verdicte confirmă acţiunile repetate sau absenţe ale unor acţiuni care ar fi putut opri o catastrofă”, , a declarat judecătoarea de la tribunalul din Pontiac, în Michigan (nord), Cheryl Matthews.

Ea i-a comdamnat la aceeaşi pedeapsă, de ”zece până la 15 ani de închsoare”.

Cei doi au efectuat deja doi ani din pedeapsă, în detenţie preventivă.

Ei riscau o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare.

Procuroarea i-a cerut judecătoarei să le aplice acuzaţilor cele mai dure pedepse posibile, ”ţinând cont de impactul neglijenţei lor ţipătoare”.

Înainte de anunţarea sentinţei, atât Jennifer Crumbley, cât şi James Crumbley au ţinut să precizeze că, contrar impresiei pe care poate că au lăsat-o în procesele lor separate, ar fi acţionat altfel dacă ar fi cunoscut semnele care prevesteau tragedia.

Fiul lor, Ethan Crumbley, în vârstă de 15 ani la momentul faptelor, a ucis două fete şi doi băieţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani şi a rănit alţi şase elevi şi un profesro la 30 noiembrie 2021.

UN PISTOL. 50 DE GLOANŢE

În procesul ei, Jennifer Crumbley a declarat că soţul său i-a adus cu doar câteva zile mai înainte un pistol de tip Sig Sauer, de calibrul nouă milimetri, drept cadou de Crăciun în avans.

Ea a declarat că şi-a dus fiul la un poligon de tragere a doua zi.

În pofida unei convocări a părinţilor la liceu în ziua dramei, când profesori i-au sfătuit să-şi pună fiul sub observaţie psihologică după ce au descoperit un desen ”alarmant” al adolescentului, ei au plecat acasă fără să-l ia cu ei.

Ethan Crumbley a fost judecat ca adult şi a fost condamnat în decembrie la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării anticipate de către un tribunal din comitatul Oakland.

Adolescentul a pledat vinovat în octombrie 2022 de faptul că a adus la liceul la care învăţa pistolul şi 50 de gloanţe, într-un rucsac, şi că a tras în liceeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.