Parchetul rus se pronunţă în favoarea unei încarcerări de durată - cerută de serviciile penticenciare ruse (FSIN) - a lui Aleksei Navalnîi luni, cu o zi înaintea unei audieri în care opozantul politic rus riscă între doi şi trei ani de închisoare, la o zi după reprimarea unor manifestaţii în susţinerea sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parchetul consideră ”legală şi justificată” cererea serviciilor penitenciare ruse, care cere o anulare a suspendării unei pedepse a principalului opozant al Kremlinului cu privire la încălcarea controlul judiciar într-un caz din 2014.

Această declaraţie demostrează hotărârea autorităţilor ruse, în pofida manifestaţiilor organizate duminică, al doilea weekend consecutiv, în peste 100 de oraşe din Rusia, cu scopul de a cere eliberarea opozantului.

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestaţiilor, peste 5.300 de manifestanţi au fost arestaţi în întreaga ţară - un record potrvit organizaţiei în istoria modernă a Rusiei.

Aproximativ 1.800 de oameni au fost arestaţi la Moscova, unde manifestanţii şi poliţiştii s-au jucat de-a şoarecele şi pisica în întraga capitală, al cărei centru a fost închis, inclusiv metroul.

Aproape 1.200 de arestări au fost efectuate în al doilea cel mai important oraş din ţară, Sankt Petersburg.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră această reprimare justificată şi denunţă participarea ”unui număr destul de mare de infractori şi provocatori, mai mult sau mai puţin agresivi cu forţele de ordine”.

Aleksei Navalnîi urmează să compară marţi în justiţie şi riscă în jurul a doi ani şi jumătate de închisoare, după ce a ispăşit deja, în arest la domiciliu, o parte a pedepsei.

Susţinătorii săi sunt chemaţi să se adune în faţa tribunalului, marţi.

Opozantul, în vârstă de 44 de ani, este vizat de multiple proceduri judiciare.

El urmează să compară vineri cu privire la ”defăimarea” unui veteran.

El este vizat, de asemenea, într-o anchetă cu privire la escrocherie, o infracţiune pasibilă de zece ani de închisoare.

În paralel, mulţi dintre aliaţii şi colaboratorii săi au fost plasaţi în arst la domiciliu, au fost încarceraţi sau vizaţi în proceduri în justiţie, în ultimele săptămâni.

Unii dintre ei riscă închisoarea cu privire la ”încălcarea normelor sanitare” împotriva noului coronavirus prin organizarea unor manifestaţii, iar alţii sunt acuzaţi de incitatea participării minorilor la manifestaţii interzise.

În pofida represiunii şi unor ameninţări, mii de moscoviţi au manifestat duminică, în pofida unor măsuri de securitate excepţionale.

Manifestanţii urmau să se adune iniţial în faţa sediului serviciilor ruse speciale FSB, însă autorităţile au închis centrul oraşului, inclusiv metroul, obligându-i pe protestatari să se îndrepte către nord, pentru a ajunge la închisoarea în care este încarcerat Navalnîi.

Poliţia a replicat arestând în masă.

În mai multe oraşe, forţe antirevoltă şi-au folosit fără menajamente bastoanele.

Mediatorul din Sankt Petesburg Alksandr Şişlov a denunţat ”o operaţiune esenţialemente militară”.

Condamnări internaţionale au fost unanime după această reprimare a manifestaţiilor.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a denunţat ”tactici brutale” ale poliţiei, iar şeful diplomaţiei UE Josep Borrell a ”deplâns arestări în masă” şi o ”folosire disproporţionată a forţei”.

Secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune a sugerat că noi sanţciuni UE vizând Moscova sunt pe masă,

El a îndemnat Germania să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2 care o leagă cu Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.