Parchetul rus a îndemnat joi la eliberarea unui tânăr actor arestat în timpul unei manifestaţii de protest, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare, în urma unei campanii de mobilizare în favoarea sa la care participă personalităţi artistice şi demnitari religioşi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pavel Ustinov, un actor în vârstă de 23 de ani, a fost condamnat luni la trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de violenţe împotriva forţelor de ordine.

Actorul îşi clamează nevinovăţia şi dă asigurări că nu participa la manifestaţia neautorizată în cursul căreia a fost arestat în vară, ci că aştepta un prieten în faţa unei staţii de metrou.

Această condamnare a provocat o campanie de susţinere de amploare în favoarea sa, căreia i s-au alăturat vedete de televiziune, artişti, cineaşti, profesori şi preoţi.

Miercuri peste 1.000 de persoane, incluisv actori celebri, s-au succedat, în cursul unui pichet - singura formă de protest din Rusia care nu necesită o autorizare prealabilă -, pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de Pavel Ustinov.

Tribunalul Muncipal de la Moscova urmează să examineze cererea parchetului cu privire la eliberarea tânărului, a declarat avocatul actorului pentru agenţia rusă de ştiri Interax.

Această audiere urmează să intervină înaintea examinării în apel a condamnării, la cererea apărării tânărului, şi care este prevăzută luni.

Susţinătorii lui Pavel Ustinov sunt revoltaţi de faptul că justiţia a refuzat să examineze o înregistrare video care dovedeşte, în opinia lor, nevinovăţia tânărului actor.

Aceste imagini, difuzate pe reţele de socializare şi în presă, surprind membri ai poliţiei antirevoltă, care poartă căşti, aruncându-se asupra lui Pavel Ustinov în timp ce acesta se afla în picioare, cu un telefon în mână, între alţi trecători.

Tânărul face un gest să se ferească, după care cade şi este lovit cu bastonul de către poliţişti.

De la jumătatea lui iulie şi până la sfârşitul lui august, manifestaţii aproape săptămânale au zguduit Moscova, în urma interzicerii mai multor candidaturi ale unor opozanţi în alegerile locale.

Majoritatea manifestaţiilor nu au fost autorizate şi s-au soldat cu aproximativ 2.700 de arestări.

Majoritatea persoanelor arestate a fost eliberată rapid, însă aproximativ 15 dintre ele au fost menţinute în detenţie, iar cinci au fost condamnate, până în prezent, după ce au fost găsite vinovate de ”violenţe”, inclusiv Ustinov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.