Procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat joi Parlamentului European ridicarea imunităţii eurodeputatelor din Grecia Eva Kaili şi Maria Spyraki, în conformitate cu procedurile prevăzute de legislaţia UE, în urma unor suspiciuni de fraudă cu fonduri europene, informează un comunicat al EPPO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pe baza unui raport de investigaţie primit de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), există suspiciunea unei fraude în detrimentul bugetului UE, în legătură cu gestionarea indemnizaţiei parlamentare şi, în special, cu remunerarea asistenţilor parlamentari acreditaţi”, arată EPPO.

Eurodeputata Eva Kaili este implicată într-un scandal de corupţie, un dosar gestionat de poliţia belgiană, şi în prezent se află în arestul poliţiei. Ea a fost arestată vinerea trecută, după ce a fost prinsă în flagrant delict pentru luare de mită, motiv pentru care nu s-a putut prevala de imunitatea parlamentară. Parlamentul European a demis-o marţi din funcţia de vicepreşedintă a PE şi i-a cerut să-şi dea demisia din legislativul european. 

CITEȘTE ȘI Francesco Giorgi, iubitul europarlamentarei Eva Kaili, a recunoscut că a luat mită. Cel mai mare scandal de corupţie care a lovit Parlamentul European are o „filieră italiană”, se extinde la Maroc şi devine o poveste de spionaj - presă

Cazul de corupţie care zguduie în prezent Parlamentul European este legat de suspiciuni că ţări străine non-UE, între care Qatarul şi Marocul, ar fi mituit eurodeputaţi pentru a influenţa politica europeană şi pentru a lua decizii favorabile respectivelor state.

Cazul instrumentat acum de Parchetul European este însă unul separat de acest scandal şi priveşte gestionarea banilor europeni.

Nu este pentru prima dată când Parlamentului European i se cere să ridice imunitatea unor membri ai săi pentru a putea fi investigaţi. În 2011, a făcut-o şi în cazul eurodeputatului român Adrian Severin, implicat într-un scandal de corupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.