Papa Francisc a eliminat o parte din privilegiile cardinalului conservator american Raymond Burke, inclusiv un mare apartament subvenţionat şi salariul său, a declarat marţi un înalt oficial de la Vatican, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a participat la o întâlnire obişnuită la Vatican când Papa a făcut anunţul către consilierii de rang înalt săptămâna trecută.

Acesta l-a citat pe papă spunând că Burke, unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai săi, "lucrează împotriva Bisericii şi a papalităţii" şi că a semănat "dezbinarea" în Biserică.

Burke nu a mai avut niciun post de conducere la Vatican de ani de zile. El este consultant al unuia dintre tribunalele sale, la fel ca numeroşi cardinali care locuiesc în afara Romei, şi îşi petrece cea mai mare parte a timpului în statul său natal, Wisconsin.

Oficialul care a participat la întâlnire a negat informaţiile din presă potrivit cărora Francisc l-ar fi numit pe Burke, în vârstă de 75 de ani, "un duşman".

Burke este un erou pentru tradiţionaliştii din Biserică, în special în Statele Unite, unde este deseori invitat la mass-media catolice conservatoare care au făcut din criticile la adresa Papei un pilon al operaţiunilor lor.

Mişcarea lui Francisc a fost a doua implicând un prelat american conservator în această lună.

La 11 noiembrie, Papa a demis un alt critic conservator, episcopul Joseph Strickland din Tyler, Texas, după ce acesta a refuzat să demisioneze în urma unei anchete a Vaticanului.

Deşi conservatorii sunt o minoritate în Biserică, ei au o influenţă semnificativă în ţări avansate precum Statele Unite, în parte datorită legăturii lor cu politica conservatoare.

Burke s-a opus reformelor Papei aproape de la început.

În 2014, la un an după alegerea lui Francisc, Papa l-a înlăturat pe Burke din funcţia de şef al unui tribunal al Vaticanului şi l-a mutat într-un post în mare parte ceremonial, la câteva zile după ce Burke a declarat că Biserica sub conducerea lui Francisc era "ca o navă fără cârmă".

Cel mai recent, în octombrie, Burke a fost unul dintre cei cinci cardinali care au contestat în mod deschis o reuniune globală de o lună de la Vatican, cunoscută sub numele de Sinod.

Înainte de începerea reuniunii, Burke a fost vedeta unei adunări a conservatorilor într-un teatru aflat la doar câteva străzi de Vatican.

Acolo, el a făcut apel la o apărare împotriva "otravei confuziei, erorii şi diviziunii" din Biserică.

O persoană apropiată lui Burke a declarat că cardinalul nu a fost încă informat anterior de decizia papei, care a fost raportată pentru prima dată de publicaţia conservatoare italiană La Nuova Bussola Quotidiana.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.