Papa Francisc a îndemnat la ”integrare”, într-o vizită într-un cartier dărăpănat al comunităţii rome, la Kosice, în estul Slovaciei, şi a subliniat că ”punerea oamenilor în ghetou nu rezolvă nimic”, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu puţin înainte de această vizită a Suveranului Pontif, drumul de acces a fost reparat, marţi, iar electricieni au adus curentul electric în cartierul Lunik IX, devastat de profunde probleme sociale.

”Punerea oamenilor în ghetou nu rezolvă nimic. Atunci când alimentezi închiderea, mai devreme sau mai târziu se inflamează furia. Calea către o coexistenţă paşnică este integrarea”, a tunat Papa argentinian, după ce a ascultat cu atenţie mărturii ale membrilor comunităţii.

Sărăcia şi suprapopularea sunt rele cronice la Lunik IX, unde 4.500 de locuitori trăiesc înghesuiţi într-un spaţiu prevăzut pentru mai puţin de jumătate din acest număr.

Multe dintre locuinţele sociale nu au nici electricitate, nici încălzire, nici gaze naturale şi nici apă curentă, tăiate din cauza facturilor neplătite.

”Dragi fraţi şi surori, prea adesea aţi fost obiectul prejudecăţilor şi judecăţilor nemilioase, stereotipurilor discriminatorii, vorbelor şi faptelor defăimătoare”, a deplâns Papa Francisc.

El i-a sfătuit pe membrii acestei comunităţi izolate să facă ”alegeri curajoase” pentru copiii lor, mai ales în privinţa educaţiei, ”pentru ca ei să crească înrădăcinaţi în originile lor, dar în acelaşii timp fără să excludă nicio posibilitate”.

El i-a încurajat totodată ”să-şi depăşească fricile” printr-o ”muncă cinstită, în demnitate, pentru a-şi câştiga pâinea de zi cu zi” şi a declarat că romii sunt beneveniţi în sânul Bisericii Catolice.

Partea de est a Slovaciei, un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu 5,4 milioane de locuitori, este una dintre cele mai sărace în Europa, cu un PIB pe cap de locuitor foarte mic, alături de unele zone din Bulgaria şi România.

Comunitatea romă din Slovacia numără aproximativ 400.000 de persoane, dintre care aproximativ 20% trăiesc în cea mai mare sărăcie în peste 600 de mahalale, în principal în sudul şi estul ţării.

Nikola şi Rene Harakaly, în vârstă de 28 şi, respectiv, 29 de ani, un cuplu care are doi copii şi care a crescut în acest cartier, au studiat cu ajutorul călugărilor salezieni. Ei şi-au găsit amândoi locuri de muncă.

”Părinţii noştri ne-au încurajat să mergem împotriva curentului”, iau spus ei Papei.

”Am făcut un împrumut, am cumpărat un apartament şi ne-am căsătorit în alt cartier din Kosice. Azi, mulţumită tutoror acestor lucruri, le oferim copiilor noştri o viaţă mai fericită, mai demnă şi mai paşnică”, au adăugat ei.

Călugărul Peter Besenyei, conducătorul comunităţii saleziene locale de la Lunik IX, însărcinat cu pastorala romilor în arhideioceza Kosice, i-a salutat, la rândul său, ”pe cei care le dau de muncă adecvat şi le plătesc un salariu cu regularitate romilor, ajutându-i astfel să aibă o viaţă demnă”.

Câteva căsătorii mixte contribuie la ”căderea prejudecăţilor şi stereotipurilor”, a declarat el.

Papa i-a încurajat călduros pe membrii clerului în activitatea lor cu ”marginalii”, în pofida faptului că aceasta ”provoacă uneori neînţelegerea, poate chiar până în Biserică”.

Un locuitor din Lunik IX, Rudolf Mosorov, în vârstă de 66 de ani, consideră că vizita Papei este un ”miracol”.

”El ne va aduce binecuvântarea lui Dumnezeu”, declară el.

O reprezentantă a Biroului Delegatului guvernamental pentru romi, Iveta Duchonova, declară că, ”în 2016, o anchetă UE privind minorităţile şi discriminarea arăta că 54% dintre romii din Slovacia au fost victime ale discriminării din cauza apartenenţei lor etnice”.

Această discriminare ”persită” şi ”rămâne larg tolerată”, declară ea AFP.

Papa Francisc şi-a încheiat ziua de marţi împreună cu tineri, pe stadionul din Kosice.

Aproximativ un milion de slovaci trăiesc în străinătate, unde caută un loc de muncă mai bine plătit, potrivit unor estimări locale.

Aceasta este prima vizită în străinătate a Suveranului Pontif argentinian, în vârstă de 84 de ani, după ce a fost operat la colon, la începutul lui iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.