Papa Francisc a declarat, miercuri, că a primit ca pe o ”palmă” mărturiile victimelor indigene ale violenţei din şcolile-internat conduse de Biserică, în timpul călătoriei sale în Canada săptămâna trecută, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă asigur că în timpul acestor întâlniri, în special în ultima, am primit durerea acestor oameni ca pe o palmă”, a declarat papa Francisc în timpul audienţei generale săptămânale de la Vatican.

A auzi de ”bătrâni care au pierdut copii, care nu ştiu unde sunt” a fost ”un moment dureros”, a subliniat el.

Suveranul pontif s-a întors, sâmbătă, dintr-o călătorie de şase zile în timpul căreia s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Primelor Naţiuni, Métis şi Inuiţi, cărora le-a cerut iertare pentru ceea ce el a numit ”răul” comis în aceste şcoli rezidenţiale, înfiinţate de guvernul de la acea vreme, dar administrate în mare parte de Biserica Catolică.

Papa Francis şi-a încheiat călătoria în Canada, vineri, la Iqaluit, capitala vastului teritoriu Nunavut din arhipelagul arctic, unde şi-a cerut din nou iertare pentru violenţa din cele 139 de şcoli-internat unde au fost trimişi aproximativ 150.000 de copii indigeni de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în anii 1990. Mulţi copii au fost victime ale violenţei în acele locuti şi cel puţin 6.000 au murit din cauza bolilor, malnutriţiei sau neglijenţei în ceea ce liderul Bisericii Catolice a numit ”genocid”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.