Papa Francisc a anunţat joi că suferă de o formă de bronşită acută infecţioasă care l-a împiedicat să facă deplasarea la Dubai în acest weekend pentru summitul COP28 privind clima, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"După cum vedeţi, sunt în viaţă", a glumit el în faţa participanţilor la un seminar despre sănătate şi etică, precizând că a fost nevoit să îşi anuleze deplasarea la COP 28 de la Dubai din cauza unei bronşite infecţioase acute. "Medicul nu m-a lăsat să merg la Dubai", le-a spus suveranul pontif argentinian, în vârstă de 86 de ani. "Motivul este că acolo este foarte cald, iar noi trecem de la căldură la aer condiţionat. Şi asta nu este tocmai recomandat, în cazul brohniilor mele. Slavă Domnului că nu a fost pneumonie", a adăugat el. "A fost o bronşită foarte acută, infecţioasă. Nu am febră, dar sunt încă sub tratament cu antibiotice", a precizat suveranul pontif.

Papa Francisc urma să fie primul suveran pontif care ar fi participat personal la un astfel de summit al ONU dedicat climei de la începutul acestui proces, în 1995.

Papa Francisc, care împlineşte peste mai puţin de trei săptămâni 87 de ani, a avut în ultimii ani o serie de probleme de sănătate care au implicat internări în spital, cea mai recentă fiind în luna iunie. El a fost afectat de o serie de probleme de sănătate, inclusiv probleme la genunchi, şold şi colon. De asemenea, a suferit o operaţie de hernie în luna iunie. În martie, fusese spitalizat timp de trei nopţi din cauza unei bronşite. Sâmbătă, apariţia unor "uşoare simptome asemănătoare gripei" l-a obligat să-şi anuleze mai multe angajamente.

În ciuda ultimei sale afecţiuni, el continuă să lucreze şi să se întâlnească cu oamenii.

În timpul unei alte audienţe, joi, cu teologii, papa a spus:"Rugaţi-vă pentru mine. Rugaţi-vă pentru mine, nu împotriva mea, pentru că această slujbă nu este uşoară. Vă mulţumesc".

Miercuri, în timpul tradiţionalei sale audienţe generale săptămânale, Papa a părut obosit şi a cerut ca textul său să fie citit de unul dintre asistenţii săi. Seara, Vaticanul a precizat că starea sa este "stabilă", dar că "persistă o inflamaţie pulmonară asociată cu dificultăţi de respiraţie".

Papa Francisc, căruia i-a fost extirpat parţial un plămân în tinereţe, a fost nevoit să îşi anuleze mult aşteptata vizită la Dubai, care ar fi trebuit să dureze de vineri până duminică. În lipsa Papei, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin va conduce delegaţia Vaticanului la discuţiile privind clima de la Dubai.

Papa a făcut din protecţia mediului o piatră de temelie a pontificatului său de zece ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.