În jur de 100 de cetăţeni români se numără între liderii, politicienii şi miliardarii din peste 400 de ţări ale căror averi şi afaceri secrete au fost dezvăluite în unele dintre cele mai ample documente financiare publicate de Pandora Pepers, în care figurează nume ca fostul premier Tony Blair, premierul ceh Andrej Babic, care s-a folosit de firme offshore pentru a ascunde o investiţie de 15 milioane de euro într-o proprietate de lux din sudul Franţei, şi foştii preşedinţi din Muntenegru, Kenya, Gabon şi Chile, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un număr de 21.175 de documente conţin cuvântul România, dar numărul lor poate fi mult mai mare având în vedere sistemul de tip matrioşka, prin care companii din România sunt deţinute de alte companii din România, aflate în proprietatea unor firme offshore deţinute la rândul lor de companii din România.

Documentele Pandora Pepers fac referire, de exemplu, la miliardarul Frank Timiş, despre care a scris şi Rise Project şi care a fost implicat în proiectul Roşia Montana.

Noile documente menţionează un fost parlamentar român care a deschis o companie offshore pentru a controla un cont din Elveţia, în timp ce un oficial în funcţie este beneficiarul ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice care deţin la rândul lor companii în Cipru.

Aproximativ 35 de actuali şi foşti lideri şi peste 300 de oficiali publici figurează în documentele de la companiile offshore, potrivit Pandora Papers, care dezvăluie că regele Iordaniei a acumulat proprietăţi în Marea Britanie şi Statele Unite în valoare de 70 de milioanr de lire sterline.

De asemenea, fostul premier Tony Blair şi soţia sa au evitat plata a 312.000 de lire la cumpărarea unui birou în Londra, cumpărând o firmă offshore care deţine clădirea.

Documentele arată o legătură între preşdintele rus Vladimir Putin cu active secrete din Monaco şi arată că premierul ceh Andrej Babis, care va trece prin alegeri în această săptămână, nu a declarat o companie offshore de investiţii utilizată pentru cumpărarea a două vile pentru 12 milioane de lire, în sudul Franţei.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de documente publicate de Pandora pepers în ultimii ani, după FinCen Files, Paradise Papers, Panama Papers şi LuxLeaks.

Analiza documentelor este cea mai largă organizată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, la care participă peste 650 de reporteri.

O investigaţie comună a BBC Panorama, The Guardian şi ceilalţi parteneri mass-media a avut acces la aproape 12 milioane de documente şi dosare de la 14 companii de servicii financiare din ţări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore şi Elveţia.

Unii lideri se confruntă cu acuzaţii de corupţie, spălare de bani şi evaziune fiscală globală. Dar una dintre cele mai mari dezvăluiri este modul în care oamenii proeminenţi şi bogaţi au înfiinţat în mod legal companii pentru a cumpăra în secret proprietăţi în Marea Britanie.

Documentele relevă proprietarii unora dintre cele 95.000 de firme offshore din spatele achiziţiilor. Acesta evidenţiază eşecul guvernului britanic de a introduce un registru al deţinătorilor de proprietăţi offshore, în pofida promisiunilor repetate de a face acest lucru, pe fondul îngrijorărilor că unii cumpărători de proprietăţi ar putea ascunde activităţi de spălare a banilor.

Preşedintele azer Ilham Aliyev şi familia sa, care au fost acuzaţi că şi-au jefuit propria ţară, sunt un exemplu. Ancheta a constatat că Aliyev şi apropiaţii săi au fost implicaţi în secret în tranzacţii imobiliare în Marea Britanie în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline.

Familia Aliyev din Azerbaidjan, acuzată de multă vreme de corupţie, a construit o vastă reţea offshore pentru a-şi ascunde banii Dosarele arată cum familia Aliyev şi asociaţii apropiaţi au fost implicaţi în tranzacţii imobiliare în Marea Britanie în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline Acestea includ o proprietate de 33 de milioane de lire sterline din centrul Londrei cumpărată pentru fiul de 11 ani al preşedintelui. De asemenea, a vândut o proprietate către Crown Estate pentru 66 de milioane de lire sterline în 2018, după ce a plătit 35 de milioane de lire sterline cu 10 ani în urmă.

Dezvăluirile s-ar putea dovedi jenante pentru guvernul britanic, deoarece familia Aliyev par să fi obţinut un profit de 31 de milioane de lire sterline după ce şi-au vândut una dintre proprietăţile lor din Londra către Crown Estate – compania caei regale britanice, administrată de Trezorerie şi care strânge bani pentru naţiune.

Multe dintre tranzacţiile din documente nu implică nicio ilegalitate. Dar Fergus Shiel, de la ICIJ, a spus: "Nu a existat niciodată nimic pe această scară şi arată realitatea a ceea ce pot oferi companiile offshore pentru a ajuta oamenii să ascundă bani înşelători sau să evite impozitele". El a adăugat: ”Folosesc acele conturi offshore, acele trusturi offshore, pentru a cumpăra proprietăţi în alte ţări în valoare de sute de milioane de dolari şi pentru a-şi îmbogăţi propriile familii, în detrimentul cetăţenilor lor”.

 ICIJ consideră că ancheta ”deschide o cutie cu o mulţime de lucruri” - de unde şi numele Pandora Papers.

Conacele din Malibu ale regelui Iordaniei

Documentele financiare dezvăluite arată cum regele Iordaniei a adunat în secret un imperiu imobiliar în Marea Britanie şi SUA în valoare de peste 70 milioane de lire sterline (peste 100 de milioane de dolari).

Acestea identifică o reţea de companii offshore din Insulele Virgine Britanice şi alte paradisuri fiscale folosite de Abdullah II bin Al-Hussein pentru a cumpăra 15 case de când a preluat puterea în 1999. Acestea includ investiţii de 50 de milioane de lire sterline în trei proprietăţi cu vedere la ocean în Malibu, California, şi proprietăţi în Londra şi Ascot în Marea Britanie.

Interesele sale imobiliare au crescut în timp ce regele Abdullah a fost acuzat că prezidează un regim autoritar, în ultimii ani având loc proteste pe fondul măsurilor de austeritate şi al creşterii impozitelor.

Avocaţii regelui Abdullah au spus că toate proprietăţile au fost cumpărate cu averea personală, pe care o foloseşte şi pentru finanţarea proiectelor pentru cetăţenii Iordaniei. Ei au spus că este o practică obişnuită ca persoanele cu profil înalt să cumpere proprietăţi prin intermediul companiilor offshore din motive de confidenţialitate şi securitate.

Printre celelalte dezvăluiri din documentele Pandora: Preşedintele Kenyei Uhuru Kenyatta şi şase membri ai familiei sale deţin în secret o reţea de companii offshore. Acestea au fost legate de 11 firme - dintre care una a fost evaluată ca active de 30 de milioane de dolari.

Apropiaţi ai primului ministru pakistanez Imran Khan, inclusiv miniştrii cabinetului şi familiile lor, deţin în secret companii şi trusturi care au milioane de dolari.

 Firma de avocatură fondată de preşedintele Nicos Anastasiades din Cipru pare să fi declarat proprietari falşi pentru a proteja adevăratul proprietar al unei serii de companii offshore - un fost politician rus acuzat de delapidare. Cu toate acestea, firma de avocatură neagă acest lucru

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a transferat participaţia într-o companie secretă offshore chiar înainte de a câştiga alegerile din 2019.

Preşedintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, fost bancher, a înlocuit o fundaţie panameză care făcea plăţi lunare membrilor săi apropiaţi ai familiei cu un trust cu sediul în Dakota de Sud, în SUA.

Fără taxă de timbru la cumpărarea biroului lui Blair

Nu există nicio sugestie în documentele Pandora că Tony şi Cherie Blair îşi ascund averea. Dar documentele arată de ce taxa vamală nu era plătibilă atunci când cuplul a cumpărat o proprietate de 6,45 milioane de lire sterline.

Fostul prim-ministru laburist şi soţia sa Cherie au achiziţionat clădirea din Marylebone, centrul Londrei, în iulie 2017, cumpărând compania offshore care o deţinea. Este legal să achiziţionezi astfel de proprietăţi în Regatul Unit, iar taxa de timbru nu trebuie să fie plătită - dar Blair a criticat anterior lacunele fiscale. Casa din Marylebone, centrul Londrei, găzduieşte acum firma de consultanţă juridică a doamnei Blair, care consiliază guverne din întreaga lume, precum şi fundaţia ei pentru femei.

Dna Blair a declarat că vânzătorii au insistat ca tranzacţia să aibă loc prin intermediul companiei offshore. Ea a spus că au readus proprietatea în conformitate cu normele Regatului Unit şi vor fi obligaţi să plătească impozitul pe câştigurile de capital dacă o vor vinde în viitor.

Proprietarii finali ai proprietăţii erau o familie cu legături politice în Bahrain - dar ambele părţi spun că iniţial nu ştiau cu cine au de-a face.

Alte documente arată cum familia Aliyev, guvernantă a Azerbaidjanului, a achiziţionat în secret proprietăţi din Marea Britanie folosind companii offshore. Dosarele arată cum familia - acuzată de multă vreme de corupţie în naţiunea europeană - a cumpărat 17 proprietăţi, inclusiv un bloc de 33 de lire sterline în Londra pentru fiul preşedintelui Heydar Aliyev, în vârstă de 11 ani. Clădirea din Mayfair a fost cumpărată de o companie frontală deţinută de un prieten de familie al preşedintelui Ilham Aliyev în 2009. A fost transferat o lună mai târziu la Hedyar. Cercetarea relevă, de asemenea, cum un alt bloc de birouri deţinut de familia din apropiere a fost vândut către Crown Estate pentru 66 milioane de lire sterline în 2018. Crown Estate a declarat că a efectuat controalele cerute de lege la momentul cumpărării, dar acum analizează problema. Guvernul britanic declară că combate spălarea banilor cu legi şi aplicări mai dure şi că va introduce un registru al companiilor offshore care deţin proprietăţi în Marea Britanie atunci când parlamentul o va permite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.