Caracasul şi aproape întreaga Venezuelă erau afectate de o uriaşă pană de curent, atribuită de către Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro unei sabotări a principalei centrale venezuelene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După aproape opt ore de la începutul penei, luminile au început să se reaprindă în anumite clădiri din estul capitalei, a constatat AFP.

Curentul s-a întrerupt la Caracas joi, la ora locală 16.50 (22.50, ora României), afectând toate cartierele capitalei şi servicii precum metroul şi semafoarele. Mii de persoane care plecau de la serviciu au fost nevoite să parcurgă kilometri pe jos înapoi acasă.

Pana a afectat şi activităţi pe Aeroportul Internaţional Simon Bolivar, potrivit unor mesaje postate pe reţele de socializare.

Liniile telefonice şi de Internet au fost de asemenea întrerupte brusc, dar şi alimentarea cu apă în imobile, asigurată de pompe electrice.

Întreruperile de curent electric sunt obişnuite în Venezuela, care se confruntă cu o gravă criză economică, şi sunt cronice în vest. Însă ele sunt mai rare la Caracas, mai ales cele de această amploare.

În afară de clădirile alimentate cu generator, oraşul - considerat unul dintre cele mai periculoase din lume şi care este pustiu, adesea, după căderea nopţii - a intrat în beznă în întregime.

”Am fost vizaţi din nou de războiul electricităţii”, a declarat ministrul Energiei electrice Motta Dominguez. "De această dată, ei au atacat centrala hidroelectrică Guri”, principala centrală venezueleană, în sudul ţării, a declarat el.

Preşedintele Nicolas Maduro a acuzat Statele Unite, pe Twitter. ”Războiul electricităţii anunţat şi condus de imperialismul american împotriva poporului nostru va fi zădărnicit. Nimeni şi nimic nu va putea învinge poporul lui Bolvar şi al lui Chavez. Patrioţi, uniţi-vă!”, a scris Maduro.

Vicepreşedinta venezueleană Delcy Rodriguez a denunţat ”un atac de mare anvergură”, de care a acuzat ”sectoare extrmiste”. Ea l-a catalogat drept ”reporter al crimei” pe senatorul american Marco Rubio, foarte ostil Guvernului chavist.

Rodriguez a dat asigurări că alimentarea cu energie electrică a început să fie reluată în mai multe state din estul Venezuelei.

La rândul său, Juan Guaido, opozantul autoproclamat preşedinte interimar şi recunoscut de aproximativ 50 de ţări, a atribuit pana de curent neglijenţei Guvernului Maduro, pe care-l consideră un ”uzurpator”.

”Haos, îngrijorare, indignare. Această  pană arată ineficienţa uzurpatorului. Renaşterea circuitului electric şi a ţării trec prin sfârşitul uzurpării”, a scris Guaido pe Twitter.

”EPUIZAŢI”

Potrivit locuitorilor Caracasului, majoritatea nevoiţi să se întoarcă la serviciu pe jos, în adevărate maree umane pe trotuare, această pană este una dintre cele mai importante din ultimele luni.

”Suntem obosiţi, epuizaţi...”, a declarat pentru AFP Estefania Pacheco, o vânzătoare într-un cartier din centru şi mamă a doi copii, nevoită să parcurgă 12 kilometri pe jos pentru a se întoarce acasă, în estul Caracasului.

Potrivit presei locale, pana a afectat aproape întreaga Venezuelă.

”Ei au sabotat centrala (hidroelectrică) Guri. Este un război al electricităţii purtat împotriva statului. Nu o permitem! Suntem pe cale să restabilim serviciul public”, a declarat pe Twitter Compania naţională de electricitate Corpoelec.

Guri, în statul Bolivar, este una dintre principalele centrale electrice din America Latină, alături de cea de la Itaipu, între Brazilia şi Paraguay.

”Este un sabotaj care era prevăzut să dureze mai multe zile, însă curentul va fi restabilit în orele care vin”, a declarat ministrul Comunicării Jorge Rodriguez.

Exprimându-se la radio la aproape patru ore de la începutul penei, Rodriguez a denunţat ”o acţiune criminală”. ”Iar acestor criminali noi le spunem: ei nu vor scăpa aşa!”, a tunat el. În opinia sa, este vorba despre ”un sabotaj tehnic efectuat direct în instalaţia centralei”.

PLAN DE SECURITATE

De un an, preşedintele Maduro le-a cerut forţelor armate să activeze un plan special de securitate, pentru a proteja instalaţiile electrice, însă penele continuă.

Imagini postate pe Twitter joi seara (ora locală) surprind militari păzind instalaţia, şi punându-le la îndoială eficienţa.

Experţi acuză Guvernul socialist că nu a investit pentru a întreţine instalaţiile, în contextul în care criza economică face ravagii.

În cartiere din nord-vestul capitalei, favorabile opoziţiei, locuitorii au ieşit la ferestre şi cu maşina, la un scurt ”concert” de caserole şi fluierături, un "cacerolazo" de constare a Guvernului, în contextul în care ţara se află într-i gravă criză politică şi economică.

De la 23 ianuarie, Venezuela are doi preşedinţi: Nicolas Maduro, care şi-a început un al doilea mandat contestat din cauza unor acuzaţii de fraude cu privire la realegerea sa, şi Juan Guaido, preşedintele Adunării Naţionale, care s-a autoproclamat preşedinte interimar şi este recunoscut de aproximativ 50 de ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.