Un val de căldură care afectează America Latină de la începutul anului a crescut temperatura resimţită la un nivel-record de 62,3°C la Rio de Janeiro, în Brazilia, în acest weekend, în timp ce ploi ameninţau sudul ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Evitaţi orice expunere prelungită la soare. Hidrataţi-vă!”, a avertizat pe X sistemul municipal al Rio, anunţând o temperatură resimţită de 62,3°C, duminică, la ora locală 9.55 (14.55, ora României) la Guaratiba, un cartier din vest, după ce cu o zi mai înainte s-au înregistrat 60,1°C, un record de când a început acest tip de măsurători, în 2014.

Zona de vest a Rio este alcătuită din cartiere sărace, periferice şi prost deservite, în care trăieşte peste 40% din populaţia acestui oraş cu peste şase milioane de locuitori.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

La o temperatură reală, duminică, de 42°C, temperatura resimţită a crescut la cel mai înalt nivel resinţit - de 57,7°C - inclusiv în cartierul rezidenţial al Grădinii Botanice din Rio, privilegiat din cauza vegetaţiei abundente.

”Încercăm să ne protejăm, să mergem într-un loc mai deschis, cu mare, dar trebuie să se facă ceva”, declara AFP o locuitoare din Rio, Raquel Correia, în vârstă de 49 de ani, într-un parc, în centru.

”Mi-e foarte frică că acest lucru se poate înrăutăţi, pentru că populaţia creşte mult, iar despădurirea este foarte importantă, din cauza creşterii numărului de locuinţe”, a declarat ea.

Plajele emblematice de la Rio Ipanema şi Copacabana erau extrem de aglomerate duminică. Mute persoane s-au refugiat şi în Parcul Tijuca, un plămân verde în centrul oraşului.

La Sao Paulo, cel mai important oraş din America de Sud, cu o populaţie dublă faţă de Rio, de peste 12 milioane de locuitori, ziua de sâmbătă a fost cea mai caldă zi a anului, în care mercurul a urcat la 34,7°C.

Aceasta este cea mai mare temperatură înregistrată în martie de când Institutul Naţional brazilian Meteorologic (INMET) a început să efectueze măsurători, în 1943.

Ziua de duminică a adus o alinare abia perceptibilă, iar temperatura a scăzut la 34,3 ºC, la nivelul precedentului record al lunii martie, înregistrat în 2012.

Parcurile celui mai populat oraş din Brazilia erau pline. Muţi oameni au luat cu asalt litoralul, provocând ambuteiaje monstru la ieşirea din oraş, unde s-au format coloane de maşini de 20 de kilometri, potrivit presei locale.

”Înainte n-aveam o căldură ca asta. S-a schimbat mult de ceve vreme”, a declarat AFP o locuitoare în vârstă de 40 de ani, Maria Estevan.

INUNBDAŢII ÎN SUD

În sudul Braziliei, din contră, ameninţa ploaia. Precipitaţii extreme urmează să continue săptămâna aceasta, au avertizat autorităţile.

”În această săptămână există un risc mare de ploi şi furtuni în zona central-sudică a Braziliei”, a avertixat duminică Agenţia de informaţii meteorologice MetSul.

”Cel mai îngrijorător sistem este un front de aer rece foarte intens care va aduce ploi torenţiale şi posibile rafale de vânt”, a avertizat ea.

Unele localităţi din statul Rio Grande do Sul înregistrau volume de precipitaţii ”excepţional de mari”.

La Uruguaiana, cel mai afectat oraş din acest stat, s-au difuzat imagini străzi inundate şi autobuze pe jumătate în apă.

Precipitaţii de până la 500 de milimetri de apă pe metrul pătrat ar putea avea loc, potrivt MetSul, după ce în februarie statul Rio Grande do Sul se sufoca din cauza căldurii unui ”dom de căldură extremă” provenind din Argentina.

Experţii atribuie aceste fenomene extreme şi instabilitatea meteorologică modificărilor climatice şi fenomenului El Niño, care afectează conul de sud al Americii Latine, în plină vară, provocând incendii de pădure în Chile.

Clima s-a încălzit în prezent cu 1,2°C faţă de nivelul din 1850-1900, cauzând o creştere a episoadelor de secetă, inundaţii şi valuri de căldură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.