Pământul riscă să fie cu 2,6°C mai cald până la sfârşitul acestui secol, pe baza angajamentelor actuale în lupta împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră, trage un semnal de alarmă ONU joi, într-un nou raport pe care-l publică cu doar câteva zile înaintea COP27, iar secretarul general al ONU Antonio Guterres avertizează că lumea ”nu-şi mai poate permite să facă greenwashing”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Obiectivele neutralitţăţii carbonului ”nu valorează nimic” fără acţiuni care să  le onoreze, subliniază secretarul general al ONU, insistând că lumea ”nu-şi mai poate permite să facă greenwashing”.

”Avem nevoie de acţiune climatică pe toate fronturile şi avem nevoie de ea acum”, a tunat Antonio Guterres la publicarea acestei evaluări a ONU-Environnement a angajamentelor semnatarilor Acordului de la Paris din 2015 de luptă împotriva modificărilor climatice.

Însă statele încă nu-şi respectă angajamentele, iar traiectoria actuală conduce Terra către o încălzire cu 2,8°C, potrivit unui raport al Programului ONU pentru Mediu (PNUE).

”DIVERGENŢE”

Cele două traiectorii sunt cu mult peste obiectivele Acordului de la Paris - oprirea încălzirii ”clar sub” 2°C, dacă este posibil la 1,5°C faţă de nivelul din epoca preindustrială.

În vederea atingerii obiectivului de 1,5°C, este necesară o reducere a emisiilor cu 45% faţă de nivelurile actuale, se subliniază în raport.

Or ultimele angajemente ale ţărilor, - ”contribuţii determinate la nivel naţional” (NDC) - ar conduce la o scădere a emisiilor cu 5% până în 2030, faţă de nivelul din prezent, în cazul angajamentelor fără condiţii, şi cu 10% a celor asumate cu condiţii de finanţare sau acţiuni exterioare, se calculează în raport.

Traduse în încălzire globală, NDC-urile fără condiţii ”dau 66% şanse limitării încălzirii la aproximativ 2,6°C la sfârşirul secolului”, se arată în document.

NDC-urile cu condiţii conduc la un rezultat un pic mai bun - limitat la +2,4°C -, dar cu mult peste obiectivele Acordului de la Paris din 2015.

Ţinând cont de angajamentele ”neutralităţii carbonului” pe care ţările şi le-au multiplicat recent, creşterea ar putea să fie oprită la 1,8°C şi să revină, astfel, în limitele de la Paris.

Însă ”acest scenariu nu este credibil în prezent”, temperează imediat autorii raportului, care arată cu degetul ”divergenţe” între promisiunile deja făcute şi rezultatele obţinute.

”TERIBIL DE INSUFICIENT”

Anul trecut, la COP26, la Glasgow, ţările au semnat un ”Pact” prin care se îndeamnă să-şi consolideze anual NDC-ul.

Însă răspunsul lor a fost ”teribil de insuficient”, îşi exprimă regretul autorii raportului.

Numai 24 de ţări şi-au respectat angajamentiul pe care şi l-au asumat la Glasgow, iar aceste noi angajamente contribuie la scăderea emisiilor în 2030 doar cu un punct procentual în plus, potrivit calculelor PNUE.

Emisiile mondiale au scăzut în 2020 cu 7% - şi anume nivelul anual estimat în vederea respectării obiectivului de 1,5°C - faţă de 2019, din cauza crizei covid-19, care a oprit o bună parte a activităţii mondiale.

Însă relansarea economică înregistrată în 2021 ar putea să facă din acest an un an istoric în privinţa emisiilor, relevă PNUE.

”Există o relansare completă post-covid. Este un eşec în ceea ce priveşte folosirea acestor finanţări fără precedent în vederea accelerării tranziţiei verzi. Este un eşec”, declară AFP principala autoare a raportului, Anne Olhoff.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.