Curtea Supremă din Pakistan a respins o încercare a partidului fostului premier Imran Khan de a păstra simbolul său electoral tradiţional, o bâtă de crichet, în cel mai recent eşec al liderului încarcerat înainte de alegerile generale, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul lui Khan, aflat în conflict cu puternicii generali ai armatei, se confruntă cu o represiune susţinută de armată, care a luat amploare înainte de scrutinul din 8 februarie. Partidul, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), susţine că armata încearcă să îl ţină în afara cursei electorale, acuzaţie pe care armata o neagă.

Simbolul electoral al unui partid pe buletinele de vot este important pentru ca alegătorii să poată identifica candidaţii săi în această ţară, unde majoritatea circumscripţiilor electorale se află în zone rurale cu un nivel scăzut de alfabetizare.

Sâmbătă, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Qazi Faez Isa, a anunţat decizia în cadrul unei transmisiuni în direct, la ore târzii, a procedurilor de pe site-ul instanţei supreme.

Fără această bâtă, candidaţii PTI vor trebui să participe la alegeri folosind simboluri individuale, ceea ce ar putea deruta alegătorii.



"Aceasta este, de departe, cea mai proastă decizie cu impact asupra a milioane de alegători", a anunţat partidul, iar preşedintele său, avocatul Gohar Khan, a anunţat că toţi candidaţii săi vor candida ca independenţi.

Comisia Electorală din Pakistan (ECP) a retras simbolul PTI pe motiv tehnic că nu a organizat alegeri interne, o condiţie prealabilă pentru ca orice partid politic să participe la votul naţional.

Partidul a contestat această decizie la instanţa supremă.

Campania electorală, amânată din noiembrie, a fost o cursă lipsită de strălucire într-un mediu politic incert, cu Khan, în vârstă de 71 de ani, încarcerat şi care nu poate participa la alegeri.

Principalul său rival şi fostul prim-ministru de trei ori Nawaz Sharif a fost exonerat de toate acuzaţiile din justiţie şi de o interdicţie pe viaţă, ceea ce îi permite să participe la alegeri. Analiştii spun că acesta pare să fie favorit, datorită sprijinului militar, un avantaj într-o ţară în care generalii din armată decid guvernele. Armata afirmă că este apolitică.

Imran Khan, alungat de la putere printr-o moţiune de cenzură în aprilie 2022, a fost condamnat la 5 august 2023 la trei ani de închisoare pentru corupţie. El a fost imediat arestat şi transferat la o închisoare din oraşul Attock, la circa 60 de kilometri de capitala Islamabad. Câteva zile mai târziu, Comisia electorală i-a interzis din acest motiv să participe la orice scrutin electoral timp de cinci ani.
 
În vârstă de 70 de ani, Khan a fost un mare jucător de crichet.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.