Un tribunal pakistanez a ordonat eliberarea pe cauţiune a fostului prim-ministru Imran Khan pentru două săptămâni, a declarat vineri avocatul său, după ce arestarea sa într-un caz de fraudă imobiliară a declanşat proteste, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Khan a părăsit incinta tribunalului, îndreptându-se spre oraşul său natal Lahore, în condiţii de înaltă securitate. El a rămas înăuntru timp de câteva ore după ce i s-a acordat eliberarea pe cauţiune, spunând că nu i se permitea să plece de către oficialii de securitate.

Arestarea, pe care Curtea Supremă a declarat-o "invalidă şi ilegală" cu o zi mai devreme, a alimentat instabilitatea în această naţiune de 220 de milioane de locuitori, într-un moment de criză economică, cu o inflaţie record.

Khan a salutat ordinul Curţii şi a declarat că sistemul judiciar este singura protecţie a Pakistanului împotriva "legii junglei".

"Trebuie să spun că mă aşteptam la acest lucru din partea sistemului nostru judiciar, pentru că singura speranţă rămasă acum - singura linie subţire între o republică bananieră şi o democraţie este sistemul judiciar", a declarat el jurnaliştilor în incinta tribunalului.

Khan a adăugat, ca răspuns la întrebări, că nu crede că agenţiile de securitate ale ţării sunt împotriva sa, dar a sugerat că poziţia de şef al armatei este atotputernică.

"Un singur om din această ţară decide orice şi se întâmplă, este un singur om. Nu sunt agenţiile de securitate, este un singur om - şeful armatei", a spus el, fără a-l numi.

Criticii lui Khan l-au acuzat că a fost pus la putere în 2018 de către puternica armată - o acuzaţie negată de ambele părţi. Dar ulterior s-a certat cu generalii, acuzându-i că au pus la cale înlăturarea sa anul trecut. De atunci, el a fost un critic vocal al actualului şef al armatei, generalul Asim Munir.

Khan, în vârstă de 70 de ani, este un erou de crichet devenit politician, care a fost înlăturat din funcţia de prim-ministru în aprilie 2022 în urma unui vot de neîncredere în parlament şi care este cel mai popular lider pakistanez, potrivit sondajelor de opinie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.